Dark
Light

Museum Volkenkunde toont originele terracottabeelden

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Museum Volkenkunde
In Museum Volkenkunde in Leiden zijn sinds vrijdag drie manshoge strijders van het beroemde Chinese Terracottaleger te bewonderen.

De beelden zijn naar Leiden overgebracht naar aanleiding van een tentoonstelling over de archeologische vondsten uit het grafcomplex van China’s eerste keizer, Qin Shihuang (259-210 v.Chr.). Tijdens de heerschappij van deze keizer werd China aaneengesmeed tot één rijk. Dat dit niet zonder slag of stoot gebeurde is ook in de tentoonstelling in Leiden te zien. Naast de drie terracottastrijders toont Museum Volkenkundenamelijk ook verschillende wapens uit de tijd van Qin Shihuang.

Het museum over de keizer:

Hij had zijn macht voor een belangrijk deel te danken aan de standaardisatie van het productieproces. Op die manier zou -bijna als lopendebandwerk- het Terracottaleger gemaakt zijn. De sterke sociale organisatie is een andere verdienste die hij op zijn conto kan schrijven en die ook heeft bijgedragen aan zijn sterke positie.

Het wereldberoemde terracottaleger waarvan het museum in Leiden dus drie beelden toont, maakt onderdeel uit van het mausoleum van keizer Qin Shihuang. Begin jaren zeventig vonden boeren in de omgeving van de stad Xi’an aanvankelijk één terracottasoldaat.
Archeologen gingen zich hierna met de zaak bemoeien en vonden vervolgens duizenden terracottasoldaten en -paarden.

Duidelijk werd dat het graf van keizer Qin Shihuang bewaakt werd door een leger van ongeveer zevenduizend in legerformatie opgestelde terracottabeelden. De Chinese historicus Sima Qian had ooit geschreven over een paleis onder een begraafplaats. Door het werk van het archeologisch team werd dit indrukwekkende mausoleum blootgelegd. De site werd in 1987 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

Bij Museum Volkenkunde zijn sinds vrijdag drie originele terracottabeelden te zien: een officier, een knielende boogschutter en een soldaat. De beelden samen met andere archeologische vondsten uit het grafcomplex van China’s eerste keizer, te vinden in de nieuwe China-zaal van het museum in Leiden. De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij een samenwerking met twee Chinese instituten, het Shaanxi Provincial Cultural Relics Bureau en Shaanxi Cultural Heritage Promotion Center.

De tentoonstelling Terracotta strijders uit China loopt van 6 april 2012 tm 10 maart 2013

Bijzondere beelden in museum Volkenkunde

×