Muur middeleeuws gebouw gevonden in Poperinge

1 minuut leestijd
Poperinge in de eerste helft van de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria Illustrata - 1641)
Poperinge in de eerste helft van de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria Illustrata - 1641)

Archeologen hebben tijdens onderzoek op de Grote Markt in Poperinge restanten van een Romeinse weg en een middeleeuws gebouw gevonden.

Oude kaart van Poperinge (Joseph de Ferraris)
Tijdens onderzoek op het marktplein van Poperinge stuitten archeologen op een middeleeuwse muur. Archeoloog Jan Decort meldt tegenover De Standaard dat de muur een meter dik is en gemaakt van ijzerzandsteen. Volgens de archeoloog wijst dit erop dat het om een belangrijk middeleeuws gebouw gaat.

Op een vijftiende-eeuwse kaart van Properinge is op de bewuste locatie een gebouw te vinden. Mogelijk gaat het om restanten van de Halle van Poperinge. Nader onderzoek moet meer duidelijk maken over het gebouw. Het archeologisch onderzoek op de Grote Markt van Poperinge vindt plaats voorafgaand aan de renovatie van het marktplein.

In de Romeinse tijd liep er door Poperinge een zogenaamde heerweg. Deze oude Romeinse weg verbond Kassel met Poperinge en Aardenburg. De archeologen denken behalve de gevonden muur sporen van deze weg te hebben gevonden. Naast het profiel van de weg vonden de onderzoekers namelijk restanten van twee voor de Romeinse wegenbouw typische V-vormige grachten. Romeins materiaal hebben de onderzoekers echter nog niet gevonden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×