Week van de koloniale geschiedenis

Nationaal Brandweermonument onthuld

Nationaal Brandweermonument
In Arnhem is zaterdag het Nationaal Brandweermonument onthuld. Bij het monument worden alle brandweerlieden herdacht die sinds 5 mei 1945 bij hun werk voor de samenleving zijn omgekomen.

Het monument, ontworpen door beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd, heeft een plek gekregen op het terrein van Nederlandse Instituut voor Fysieke Veiligheid. Het werd zaterdag onthuld door minister Ivo Opstelten.In veel gemeenten in Nederland zijn, bijvoorbeeld bij brandweerkazernes, al herdenkingsplaatsen te vinden voor brandweerlieden die bij het uitvoeren van hun werk om het leven kwamen. Het Nationaal Brandweermonument is een aanvulling op die herdenkingsplaatsen.

- advertentie -

Frans Schippers van de stichting Nationaal Brandweermonument:

Met het monument willen we niet alleen herdenken, het heeft ook een functie om respect en waardering te tonen voor het brandweervak. De omgekomen brandweermannen verdienen deze plek.

Op het monument staan de namen van negentig brandweermensen die na de Tweede Wereldoorlog tijdens hun werk voor de samenleving omkwamen. Het is de bedoeling dat er voortaan ieder jaar een herdenking bij het monument wordt gehouden.

De kunstenaar die het monument maakte, heeft bij het monument een installatie gebouwd waarmee het Ereteken kan worden gemaakt. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op tien meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten zette dit Ereteken zaterdag tijdens de ceremonie in werking.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: