Dark
Light

Nationaal Brandweermonument onthuld

Auteur:
1 minuut leestijd

In Arnhem is zaterdag het Nationaal Brandweermonument onthuld. Bij het monument worden alle brandweerlieden herdacht die sinds 5 mei 1945 bij hun werk voor de samenleving zijn omgekomen.

Het monument, ontworpen door beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd, heeft een plek gekregen op het terrein van Nederlandse Instituut voor Fysieke Veiligheid. Het werd zaterdag onthuld door minister Ivo Opstelten.

In veel gemeenten in Nederland zijn, bijvoorbeeld bij brandweerkazernes, al herdenkingsplaatsen te vinden voor brandweerlieden die bij het uitvoeren van hun werk om het leven kwamen. Het Nationaal Brandweermonument is een aanvulling op die herdenkingsplaatsen. Frans Schippers van de stichting Nationaal Brandweermonument:

“Met het monument willen we niet alleen herdenken, het heeft ook een functie om respect en waardering te tonen voor het brandweervak. De omgekomen brandweermannen verdienen deze plek.”

Op het monument staan de namen van negentig brandweermensen die na de Tweede Wereldoorlog tijdens hun werk voor de samenleving omkwamen. Het is de bedoeling dat er voortaan ieder jaar een herdenking bij het monument wordt gehouden.

De kunstenaar die het monument maakte, heeft bij het monument een installatie gebouwd waarmee het Ereteken kan worden gemaakt. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op tien meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten zette dit Ereteken zaterdag tijdens de ceremonie in werking.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×