Dark
Light

Nazi spioneerde na de oorlog voor West-Duitsland

Auteur:
1 minuut leestijd
Walter Rauff
Walter Rauff

De nazi Walter Rauff blijkt na de Tweede Wereldoorlog als spion te hebben gewerkt voor West-Duitsland. Dat blijkt uit documenten van de Bundesnachrichtendienst (BND), een Duitse geheime dienst, meldt Der Spiegel.

Nazi-jager Simon Wiesenthal met een foto van Walter Rauff – Mei 1973
Walter Rauff (1906-1984) was een SS-officier in nazi-Duitsland. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de mobiele gaskamers die onder meer gebruikt werden in vernietigingskamp Chełmno. Na de oorlog week Rauff uit naar Chili. Hij overleed daar in 1984.

BND-historicus Bodo Hechelhammer ontdekte onlangs dat Rauff van 1958 tot 1963 als spion werkte voor de geheime dienst van West-Duitsland. De Duitser blijkt voor de BND onder meer informatie te hebben verzameld over de Cubaanse leider Fidel Castro. Walter Rauff werkte als spion onder de schuilnaam Enrico Gomez.

Dat Rauff voor de Duitse geheime dienst werkte is opvallend want hij was lange tijd een van de meest gezochte voortvluchtige nazi’s. De Duitser wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker 90.000 mensen.

In 1962 deed Rauff nog mee aan een oefening van de BND terwijl West-Duitsland toen al wel een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd.

Historicus Bodo Hechelhammer ontdekte bovendien dat de geheime dienst Rauff in 1963 geld stuurde voor een advocaat. Rauff was door de Chileense autoriteiten aangehouden nadat de Duitsers een verzoek tot uitlevering hadden ingediend. De oud-nazi zat vijf maanden vast en werd toen op vrije voeten gesteld.

Hechelhammer noemt het “politiek en ethisch onbegrijpelijk” dat de oud-nazi door de geheime dienst werd gerecruteerd.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×