Week van de koloniale geschiedenis

Nederlandse marine vindt U-boot uit WOI

Een Duitse U-boot uit WOII
Ten noorden van Terschelling heeft de Koninklijke Marine een Duitse onderzeeboot uit de de Eerste Wereldoorlog gevonden. Dat heeft de marine woensdag bekendgemaakt.

De Duitse U-106 is tijdens de Eerste Wereldoorlog vergaan, nadat het 7 oktober 1917 op een mijn voer. De boot kwam net terug van een succesvolle aanval op geallieerde schepen bij Frankrijk. Alle 41 bemanningsleden kwamen om het leven. Het schip is bijna een eeuw zoek geweest.De U-boot werd in oktober 2009 al gevonden, maar omdat de informatie eerst moest worden bevestigd door Duitsland en de nabestaanden van de bemanningsleden op de hoogte moesten worden gebracht is het nieuws nu pas naar buiten gebracht.

- advertentie -

Een Nederland marineschip stuitte destijds per toeval op het schip. De locatie werd eerst met een onderwatercamera onderzocht en daarna werd met een duikteam en een onderwaterrobot een luchttank uit het schip meegenomen naar boven. Door die tank kon het schip worden geïdentificeerd. Dat de boot is ontdekt is volgens kapitein-luitenant ter zee Jouke Spoelstra puur toeval. Zo’n tien jaar geleden werd op dezelfde plek onderzoek gedaan, maar werd de boot niet gevonden omdat deze toen nog onder het zand lag.

Oorlogsgraf

De marine laat weten dat het schip blijft liggen en een officieel oorlogsgraf wordt. Op initiatief van de nabestaanden wordt eventueel nog een herdenkingsceremonie gehouden op zee.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: