Dark
Light

Nieuwe autopsie aangevraagd op lichaam Salvador Allende

Auteur:
1 minuut leestijd

Salvador Allende
Familie van de in 1973 omgekomen Chileense president Salvador Allende willen dat er autopsie wordt uitgevoerd op het lichaam van de oud-president. Nabestaanden van Allende hebben een rechter gevraagd zijn lichaam op te graven.

Aan het bewind van de socialistische Chileense president Salvador Allende kwam in 1973 abrupt een einde door een rechtse militaire staatsgreep onder leiding van generaal Augusto Pinochet (1915-2006). Bij de gewelddadige staatsgreep kwam Allende om het leven.Pinochet werd vervolgens de leider van een junta en stelde een dictatoriaal regime in.

Het lichaam van Allende werd in 1973 in opdracht van het leger onderzocht. Allende lag vervolgens zeventien jaar lang in een anoniem graf in Viña del Mar. In september 1990, na de val van het regime-Pinochet, werd de oud-president herbegraven op de centrale begraafplaats van Santiago.

Er is altijd onduidelijkheid geweest over de precieze doodsoorzaak van de oud-president. Volgens de officiële lezing pleegde de president zelfmoord omdat hij weigerde zich over te geven aan Augusto Pinochet. Veel Chilenen denken echter dat de president in werkelijkheid door mannen van Pinochet werd vermoord.

Eerder dit jaar kondigden de Chileense autoriteiten een justitieel onderzoek aan naar de dood van de president. Allende’s nabestaanden dienden dinsdag een verzoek in voor een nieuwe autopsie op het lichaam van haar vader. De familie wil eindelijk antwoord op de vraag of de oud-president werd vermoord of zelfmoord pleegde.

×