Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>
Selectie week 12
Provinciale politiek. De provincies democratisch getoetst
Maakt het iets uit op welke partij je stemt bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten? Kunnen provinciebesturen wel uitvoering geven aan de wensen van kiezers? Dat zijn cruciale vragen voor wie de democratische kwaliteit van de provincies wil bepalen. Opmerkelijk genoeg is hierover tot nu toe nauwelijks gepubliceerd. Als provincies al aandacht krijgen, dan is het bijvoorbeeld vanwege de vraag of de provinciale bestuurslaag nog moet blijven bestaan tussen gemeenten en Rijk.
Voorpublicatie: Een historische schets van het provinciaal bestuur
Meer informatie / bestellen
Johan de Witt en Engeland. Een bloemlezing uit zijn…
Engeland, diplomatie en internationale betrekkingen staan vanwege Brexit momenteel volop in de belangstelling. In de tijd dat Johan de Witt (1625-1672) raadpensionaris is van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is dit ook het geval. Gedurende een periode van zo’n 20 jaar is Johan direct betrokken bij belangrijke gebeurtenissen zoals de Vrede van Westminster (1654) die een einde maakt aan de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog, de val van Cromwell en de restauratie van de Stuarts (1660) als Engels koningshuis, en de tocht naar Chatham (1667) tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.
Meer informatie / bestellen
De ongehoorde helft. De eerste vrouwen op het politieke…
‘Als ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben’, zei Suze Groeneweg over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland. Politieke pioniers als zij voelden een last drukken. Het vergde moed om als eerste vrouw in een volksvertegenwoordiging, in een college van B en W of in een kabinet plaats te nemen. Ook omdat na de invoering van het algemeen kiesrecht de oude vooroordelen voortleefden. De eerste vrouwelijke minister mocht aan de slag op een departement in de zachte sector.
Bespreking: Suze Groeneweg betrad als eerste vrouw de Tweede Kamer
Meer informatie / bestellen
Ja, ik wil! – René van Weeren & Tine de Moor
Verliefd, verloofd, getrouwd in Amsterdam, 1580-1810
Handtastelijkheden zijn er altijd geweest. Maar in vroeger eeuwen was ‘handtasten’ veel onschuldiger dan in het #MeToo-tijdperk: in plaats van grensoverschrijdend gedrag was het toen een verantwoorde en nette manier om een huwelijksaanzoek te doen. In Ja, ik wil! beschrijven Van Weeren en De Moor deze en andere bijzonderheden van het trouwen in het Amsterdam van vroeger. Immigratie, integratie, geloofskwesties, zorgbehoevende (schoon)ouders, overspel en verboden liefdes: dit alles speelde ook toen al en had grote invloed op de wording van het huidige Amsterdam.
Meer informatie / bestellen
Oude Maasweg kwart voor drie
Als het aan Merlijn ligt, zijn The Amazing Stroopwafels de allerbeste band van Nederland. Objectief is hij niet. De eigenzinnige frontman van de Rotterdamse formatie is Wim Kerkhof: Fenomenaal liedjesschrijver, wereldreiziger en zijn zorgzame vader. Oude Maasweg kwart voor drie is het verhaal van een band die niet in een hokje te stoppen is, een doldwaze roadtrip door vier decennia Nederlandse popgeschiedenis, maar bovenal het verhaal waarin de man tegen wie Merlijn zo opkijkt gaandeweg steeds menselijker wordt. Een even ontroerend als hilarisch boek over een vader en een zoon.
Meer informatie / bestellen
Als de Russen komen – Alfred Staarman
Als de Russen komen, dan staan we paraat. Dat was in de eerste naoorlogse jaren een veelgehoorde boodschap. Experts belichten in het boek Als de Russen komen de Koude Oorlog vanuit hun eigen expertise. De nadruk ligt op Nederland in de periode van 1949 en 1989. De oprichting van de NAVO maar ook de verdediging van Nederland vlak na de Tweede Wereldoorlog: hoe moesten we ons verweren tegen die Russen?
Meer informatie / bestellen
Hermanus Willem Koekkoek (1867-1929)
Schilder en illustrator van oorlog en vrede
Het markante oeuvre en de bijzondere levensloop van H.W. Koekkoek, telg van de beroemde schildersfamilie, zijn het onderwerp van dit boek. De taferelen van de Frans-Duitse oorlog (1870/71), van eigentijdse internationale militaire typen en cavalerie- en artillerie-eenheden, maar ook de illustraties die Koekkoek maakte van de tussen 1900 en 1918 gevoerde oorlogen zijn uniek in het militaire genre van zijn tijd. Na 1920 schilderde hij noodgedwongen geromantiseerde, vredige Hollandse landschappen en stadsgezichten. Zijn oeuvre, dat vooral bekendheid kreeg in Engeland, Australie? en Noord-Amerika, wordt gekenmerkt door een groot voorstellingsvermogen en natuurgetrouwe weergave van met name de artillerie en cavalerie, waarin het paard centraal staat.
Meer informatie (+video) / bestellen
Melk. Een 10.000-jarige haat-liefdeverhouding
Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby’s, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens meer dan 10.000 jaar geleden ging cultiveren. Oorspronkelijk werd melk verwerkt tot kaas, yoghurt, kefir en allerlei andere vernieuwingen die lactose voor de volwassen mens verteerbaar maakten. We gingen de melk zelf pas drinken toen we door een genetische mutatie lactosetolerant waren geworden. Vroeger hielden veel families een of meerdere melkkoeien en dronken hun eigen melk. Na de Industriële Revolutie leidde het drinken van melk nogal eens tot ernstige ziektes.
Meer informatie / bestellen
Drang naar het Oosten. Vlaamse soldaten en kolonisten…
Vlaamse oostfrontvrijwilligers zijn wel degelijk betrokken geweest bij oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Lange tijd nam men aan dat de vrijwilligers van het Vlaams Legioen en van het SS-regiment Westland, Vlaamse leden van het NSKK-vervoerkorps en van de Organisation Todt niets te maken hadden met de moorden op burgers, partizanen en Joden in Polen, Oekraïne en Rusland tussen 1939 en 1945. Frank Seberechts toont aan dat het tegendeel waar is: Vlaamse oostfrontstrijders hebben wel degelijk moorden gepleegd, waren getuige van massamoorden of hebben eraan deelgenomen.
Meer informatie / bestellen
Markante Amsterdammers – Koen Kleijn
Amsterdammers staan bekend om hun branie, hun zelfverzekerdheid, hun typische gevoel voor humor, hun arrogantie en hun liefde voor hun stad. Uit de portretten van de meest markante Amsterdammers onder hen blijkt dat die eigenschappen in alle lagen van de bevolking aanwezig zijn, van de wethouder tot de kunstschilder op zijn woonboot. Het maandblad Ons Amsterdam portretteert al zeventig jaar de hoofdstad, zijn geschiedenis en zijn bewoners. Het toont in dit boek veertig Amsterdammers, markante personen die het leven in de stad mede bepaald hebben.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Intolerante tolerantie. De geschiedenis van de katholieke missionering op Curaçao 1499-1776
- De Herlaars in het Midden-Nederlandse rivierengebied (ca. 1075-ca. 1400)
- Beulen van Breendonk. Schuld en boete
- De grachten van Amsterdam. 400 jaar bouwen, wonen, werken en leven
<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>