Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 11) – 2019

6 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 10 | Signalementen week 12 >>>

Selectie week 11

Uit de diepten van de hel - Marcel HulspasUit de diepten van de hel – Marcel Hulspas

Het verval van het christendom en de opkomst van de islam
De toekomst zou schitterend zijn. Het Romeinse rijk was voortaan christelijk, en de keizer zou het geloof verspreiden. Niets stond de eindoverwinning van het christendom nog in de weg. Het loopt anders. Ketters zaaien verdeeldheid. Machtige patriarchen vliegen elkaar in de haren, strooien met goud en nemen agressieve ‘supporters’ mee naar concilies om hun zin door te drukken. Ondertussen proberen keizers eenheid af te dwingen en worden bisschoppen verbannen, gemarteld of vermoord.
Voorpublicatie: Het verval van het Byzantijnse rijk en de opkomst van de islam
Meer informatie / bestellen

LotharingiaLotharingia – Simon Winder

Een persoonlijke geschiedenis van Europa’s Grote Breuklijn
Lotharingia is de brede strook land die van de Noordzee tot aan het Juragebergte loopt. Een gebied dat ontstond na de opdeling van het rijk van Karel de Grote in 843 tussen zijn drie zonen. West-Francië ging naar Karel de Kale, Oost-Francië naar Lodewijk de Duitser en het middenstuk, Midden-Francië, naar Lotharius. Deze verdeling ligt aan de basis van de het huidige Europa, inclusief de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit.
Bespreking: ‘Lotharingia’, een wervelende geschiedenis van Midden-Francië
Meer informatie / bestellen

De nieuwe wereldorde. Hoe China sluipenderwijs de macht overneemtDe nieuwe wereldorde Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld. In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit gaat lukken. Als China het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence, zal het de wereldorde gaan bepalen. Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China.
Meer informatie / bestellen

De wereld in jezelfDe wereld in jezelf – Nina Polak & Joost de Vries

Het essay, het meest vrije genre in de literatuur, is de laatste jaren aan enorme veranderingen onderhevig. Wat ooit een speelplaats was voor schrijvers om kunst en wereld, mens en maatschappij uit te leggen, is nu veel meer een plek waar herinneringen worden opgediept en identiteiten worden gecreëerd. Tien jaar na Joost Zwagermans monumentale bloemlezing van de Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 200 essays trekken Nina Polak en Joost de Vries het essay de 21ste eeuw in.
Bespreking: De Nederlandse en Vlaamse literatuur van de 21ste eeuw in 60 essays
Meer informatie / bestellen

Brutus De nobele samenzweerderBrutus. De nobele samenzweerder

Historica Kathryn Tempest schetst in de biografie ‘Brutus’ een portret van een bijzondere Romeinse senator. Hij was filosoof, staatsman, vredestichters en legeraanvoerder. Maar bovenal is Marcus Junius Brutus bekend als ’s werelds beroemdste moordenaar.
Brutus was controversieel en ondoorgrondelijk, ook voor zijn tijdgenoten. Zijn rol in de moord op Julius Caesar, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. Tempest stelt in deze biografie een interessante vraag: Was Brutus fout om zijn vriend en beschermheer te vermoorden, of had hij gelijk zijn vaderlandsliefde en idealen boven zijn persoonlijke voorkeuren te stellen?
Meer informatie / bestellen

Blitzkrieg onder vuurBlitzkrieg onder vuur. Analyse en facetten…

Geschiedenis staat nooit stil. Dat geldt ook voor het historische debat. In toenemende mate, vooral sinds het verschijnen van de studie van Karl-Heinz Frieser, Blitzkrieg-Legende, maar ook recenter, staat ook het verschijnsel Bliztkrieg ter discussie. Was de snelle ineenstorting van Polen in 1939 en Frankrijk in 1940 wel als Blitzkrieg te duiden? En verliep alles zo op rolletjes als men dacht? Aan de hand van verschillende voorbeelden uit de oorlog., van de veldtocht in Nederland en Belgie tot Polen, Frankrijk, de Sovjet-Unie, Finland en in Slowakije, blikken verschillende specialisten terug op dit verschijnsel. In deze bundel bijdragen van Walter van Opstal, Allert Goossens, Ruud Bruijns, Emerson Vermaat, Martijn Lak en Perry Pierik.
Bespreking: Mei 1940 – landsverdediging als macabere grap
Meer informatie / bestellen

De boekhandel van de wereldDe boekhandel van de wereld – Andrew Pettegree

In ‘De boekhandel van de wereld’ vertellen Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen het verhaal van de opkomst en het grote succes van het bloeiende zeventiende-eeuwse Nederlandse boekenbedrijf. In de zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boekenwereld. In het verhaal over de Gouden Eeuw wordt dit zelden verteld. Het was de tijd van de voc, van Rembrandt en Vermeer, en alle aandacht is altijd uitgegaan naar de Hollandse schilderkunst. Maar per hoofd van de bevolking bezaten de inwoners van de Nederlandse republiek meer boeken dan in enig ander land in Europa. De mensen hier waren ongewoon goed geïnformeerd en politiek betrokken.
Meer informatie / bestellen

Van de gladiatorenkeizer tot de gepensioneerde tienerVan de gladiatorenkeizer tot de gepensioneerde tiener

Het laat-Romeinse rijk wordt in de geschiedenis vaak kort besproken. Komt het al aan bod, dan niet zelden in hoofdlijnen. En dat is jammer, want het is een fascinerende periode waarin veel gebeurde. De problemen in het Romeinse imperium stapelden zich op en veranderden het rijk grondig. Als de Romeinen niet al zelf onderling ruzie maakten, dan vielen er wel gewelddadige volkeren binnen. Ook de opkomst van het christendom was een ontwikkeling die niet zonder slag of stoot verliep. Aan de hand van levensbeschrijvingen van de Romeinse keizers neemt historicus Stijn Vennik ons mee langs de belangrijkste gebeurtenissen van die tijd.
Meer informatie / bestellen

Geworteld in het leven – Herman De CrooGeworteld in het leven – Herman De Croo

In 2018 wordt de liberale politicus Herman De Croo 80 en zetelt hij 50 jaar als volksvertegenwoordiger en als senator. Weinig politici hebben zoveel ervaring op lokaal, nationaal en internationaal vlak. Met een nooit aflatende dynamiek is hij dan ook geworteld in het kleine en het grote leven. Voor hij in 1968 zijn eerste zitje in het parlement krijgt, is de jonge De Croo al burgemeester van Michelbeke. Die gemeente gaat later als deelgemeente op in Brakel, de vaste thuisbasis van de familie De Croo.
Meer informatie / bestellen

De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuckups - Tom PhillipsDe mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups

Al zevenduizend jaar loopt de mens rond op deze planeet en wees eerlijk, we timmeren enorm aan de weg. Kunst, wetenschap, cultuur en handel, we maken de mooiste dingen en planten ons voort als gekken – op deze aardbol zijn wij duidelijk de winnaars. Maar we zo tof zijn, waarom maken we er dan telkens zo’n teringzooi van?
Fragment: De U-boot die werd gekelderd door een toiletpot
Fragment: De veldslag die werd verloren… zonder tegenstander
Fragment: De Harappa-beschaving: ‘een soort geïdealiseerde oerhippies’
Meer informatie / bestellen

Napoleon Inspiratie voor hedendaags management en leidinggevenNapoleon. Inspiratie voor hedendaags managent…

Zakelijk management is nauw verwant aan politiek en militair leidinggeven. Succes is het resultaat van een sterke strategie, constante evaluatie van de omstandigheden en de juiste antwoorden hierop: dit vat Napoleon Bonaparte perfect samen. Bovendien is hij voor hedendaagse leiders extra interessant omdat hij op zoveel gebieden actief is geweest: HR, marketing, financieel beleid, operationele leiding, … Napoleon-kenner en communicatieconsultant Johan Op de Beeck vertelt hoe de weergaloze successen – en ook de fouten – van Napoleon meer dan tweehonderd jaar later managers kunnen inspireren.
Meer informatie / bestellen

Ruimterace Van de eerste maanlanding tot de missies naar MarsRuimterace. Van de eerste maanlanding tot de missies…

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong voet op de maan zette. Daar ging een jarenlange strijd tussen Amerika en Rusland aan vooraf: welk land zou als eerste een mens naar de ruimte sturen? En wie zou als eerste een man op de maan krijgen? Ruimterace vertelt alles over deze race, en wat er daarna gebeurde. Van de allereerste raket tot de (Mars)missies van vandaag en morgen: Ruimterace is een ontdekkingsreis in de wereld van de ruimtevaart. Het boek komt tot leven met de gratis Augmented Reality-app. Scan de pagina en zie 3D-modellen van ruimtevaartuigen of verander een foto in een bewegende video met echte beelden van NASA.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 10 | Signalementen week 12 >>>


×