Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 11) – 2020

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 10 | Signalementen week 12 >>>

Selectie week 11

Leven in bezet Nederland - 1945Leven in bezet Nederland – 1945. De afrekening

1945 was het jaar van de bevrijding, van de feestelijke intocht van de geallieerde troepen, van de tomeloze vreugde in Hollands straten – en toch geen jubeljaar. Daarvoor was er te veel om over te treuren. De duizenden doden in het westen, als gevolg van de hongersnood. De meedogenloze represailles van de bezetter, die talloze gezinnen in rouw dompelden. En vooral het vergeefs wachten op al diegenen die niet terugkwamen.
Fragment: De hongerwinter in beeld (1945)
Meer informatie / bestellen

Klassieke liefde Eros en seks naar OvidiusKlassieke liefde. Eros en seks naar Ovidius

In dit boek gaat Anton van Hooff in op alle aspecten van liefde en seks in de oudheid. Over liefde bij de oude Grieken en Romeinen bestaan hardnekkige vooroordelen, zoals: ‘toen was homoseksualiteit heel gewoon’. Om een reëler beeld te geven volgt Anton van Hooff in dit boek de grote kenner van de liefde, Ovidius, die in zijn Ars amatoria een volledige leergang erotiek geeft. Zijn lessen zijn voor Van Hooff het aanknopingspunt om alle kanten van antieke seksualiteit te verkennen: prostitutie, huwelijk, overspel, geboorteregeling, gelijkgeslachtelijke liefde en tijdelijke en permanente onthouding.
Voorpublicatie: Magische ‘liefdesmiddelen’ uit de oudheid
Meer informatie / bestellen

Nederlandse BevrijdingsoorlogNederlandse Bevrijdingsoorlog

Dit boek laat zien hoe tijdens de bevrijdingsoorlog in Nederland langdurig en verbeten gestreden werd en dat het verloop ervan per provincie verschillend was. Na Dolle Dinsdag 5 september 1944 vochten de geallieerden ten zuiden van de grote rivieren maandenlang tegen de Duitsers. In het voorjaar van 1945 begon de opmars naar het noorden en oosten. In de Vesting Holland werd niet gevochten. Duizenden burgers en militairen kwamen om in het bevrijdingsgeweld.
Interview: De rafelranden van een grimmige strijd
Meer informatie / bestellen

Hoe we mensen werdenHoe we mensen werden – Madelaine Böhme

Een geheel nieuwe kijk op de oorsprong van de mensheid
Spectaculaire vondsten werpen een nieuw licht op de geschiedenis van de menselijke evolutie. De bakermat van de mensheid ligt in Afrika – dat werd lang beschouwd als onbetwistbare kennis. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer botten opgedoken die qua tijd en vindplaats niet meer in dat beeld passen. Onderzoekers in Europa ontdekten talloze fossielen van vroege voorouders van de hedendaagse mensapen, waaruit een ander beeld van de menselijke evolutielijn naar voren kwam.
Meer informatie / bestellen

De boekhouders van de HolocaustDe boekhouders van de Holocaust – Rob Bakker

Nederlandse ambtenaren en de collaboratie
Na het lezen van Boekhouders van de Holocaust. Nederlandse ambtenaren en de collaboratie van Rob Bakker ontkomen we er niet meer aan. De conclusies en het eindoordeel lijken onweerlegbaar. De Nederlandse overheid heeft op grote schaal gecollaboreerd met de nazi’s als het gaat om de Jodenvervolging in Nederland. Dat gebeurde soms proactief, altijd consciëntieus, regelmatig enthousiast en vaak zonder dat de bedenkers en uitvoerders van de genocide erom vroegen.
Meer informatie / bestellen

 Een en al illusiesEen en al illusies. Cultuurhistorisch opstellen

De mens bouwt zijn bestaan op illusies. Maatschappelijk succes, wetenschappelijke kennis, vriendschap, een gemeenschap waar we bij horen, onze identiteit – vroeg of laat komen we erachter dat we ons een voorstelling hebben gemaakt van iets wat niet bestaat. En als we het niet zelf ontdekken, komt er wel een historicus die aantoont dat alles maar een illusie was. Klaas van Berkel is zo’n historicus. Gedurende zijn loopbaan heeft hij menigmaal zulke ‘ontdekkingen’ gedaan en in deze bundel zijn tien essays van zijn hand verzameld die rond deze thematiek cirkelen.
Meer informatie / bestellen

Belgische republikeinenBelgische republikeinen – Els Witte

Radicalen tussen twee revoluties (1830-1850)
Waarom is België in 1830 geen republiek geworden? Na de revolutie wordt het land vrij snel de monarchie die het tot op vandaag is. Liberalen en katholieken verdelen de macht onder elkaar. De radicalen, een politieke minderheidsstroming, hebben een beslissende rol gespeeld in de opstand tegen Willem I. Maar ze worden na jarenlang hard verzet buitenspel gezet. Radicalen zijn tegen de monarchie en voor een republiek gebaseerd op democratie en universele mensenrechten.
Meer informatie / bestellen

GenesisGenesis. Het grote verhaal van de oerknal tot nu

Wat gebeurde er eigenlijk in de eerste momenten van ons universum? Misschien wisten de oude Grieken het gewoon al, en was er inderdaad enkel chaos in het begin. Modern wetenschappelijk onderzoek lijkt dit in elk geval te bevestigen. Om uit te zoeken hoe ons universum is ontstaan en hoe het er nu uitziet, speuren onderzoekers elke dag de verste uithoeken van de sterrenstelsels af met gigantische telescopen en reconstrueren ze mogelijke scenario’s in enorme deeltjesversnellers. Hun doel is om meer te weten te komen over het einde van ons universum – dat onvermijdelijk lijkt.
Meer informatie / bestellen

MultatuliMultatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker

Multatuli wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste schrijver van het Nederlandse taalgebied. De negentiende-eeuwse auteur schreef onder andere het beroemde werk Max Havelaar. Dit boek gaat over het leven van een schrijver die geen schrijver wilde zijn; een man die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse en Vlaamse arbeidersbeweging, de vrouwenemancipatie, het atheïsme en uiteraard voor de veranderingen in het denken over Nederlands-Indië. Multatuli werd door veel tijdgenoten en latere generaties als een heilige vereerd, maar door evenzovelen als een gevaarlijke nieuwlichter verguisd.
Meer informatie / bestellen

Het begon allemaal in ArtisHet begon allemaal in Artis – Marga Coesèl

De opkomst van de natuurbescherming in Nederland
Tegenwoordig weet haast niemand nog dat de Amsterdamse dierentuin begin vorige eeuw het brandpunt was van de opkomende natuurbeweging. Nederland had er beslist anders uitgezien als er rond 1900 niet actie was ondernomen door twee jonge onderwijzers met een passie voor de natuur. Door het aanstekelijk optreden van Eli Heimans en Jac. P. Thijsse vond er een opbloei plaats van de belangstelling voor natuurstudie en voor het natuurbehoud. Toch waren zij met hun activiteiten vast niet zo ver gekomen als zij niet de steun hadden gekregen van de Artisdirecteur dr Coenraad Kerbert.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 10 | Signalementen week 12 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×