Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 14) – 2024

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 13 | Signalementen week 15 >>>

Selectie week 14


  • Bosrijk

    Hoe bomen, mensen en andere soorten verbonden zijn
    Aan de hand van een twee eeuwen oud botanisch handboek dat nog van haar betovergrootvader is geweest, vervlecht Sverdrup-Thygeson ecologie, geschiedenis, politiek en cultuur om te laten zien dat een bos meer is dan een verzameling bomen. Bosrijk wijst ons de weg in een fascinerend ecosysteem, een superorganisme waarin bomen, planten, dieren, insecten, mossen, schimmels en mensen elkaar in evenwicht houden.

    Bekijk boek



  • De Atjeh-generaal

    Het militaire leven van Frits van Daalen
    Frits van Daalen (1863-1930) was militair pur sang, voorbestemd om in het KNIL een grote carrière te maken. Hij ontving meerdere Militaire Willems-Ordes en genoot de gunst van het hof. Zijn carrière nam een dramatische wending door een conflict met de toenmalige gouverneur-generaal Van Heutsz, dat escaleerde tot een nationale bestuurscrisis.

    Artikel: De Atjeh-generaal: het militaire leven van Frits van Daalen

    Bekijk boek



  • De herontdekking van Amerika

    Het inheemse perspectief van de geschiedenis van de Verenigde Staten
    In dit boek herschrijft Historicus Ned Blackhawk de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten vanuit het inheemse perspectief. Hiermee is hij onderdeel van een nieuwe generatie historici die niet langer naar Amerika en haar geschiedenis kijkt vanuit het eurocentrische perspectief, maar de invloed van de talloze inheemse volken erkent.

    Fragment: Het gewelddadige begin van Brits Noord-Amerika
    Bespreking: Een Indiaanse geschiedenis van de Verenigde Staten

    Bekijk boek



  • De onbedoelde samenleving

    Het Suriname van Harvey Naarendorp
    Na een carrière in het bedrijfsleven wordt Harvey Naarendorp (1940) pas op latere leeftijd politiek actief. Na de machtsovername van 1980 raakt hij betrokken bij de nieuwe regering onder Desi Bouterse. Veertig jaar later vertelt Naarendorp de Nederlandse journalist Jan Thielen wat zich toen achter de schermen afspeelde en zet zijn visie over Suriname uiteen.

    Fragment: De onbedoelde Surinaamse samenleving

    Bekijk boek



  • De steden, de mensen

    Nederland 1850-1900
    Dit boek gaat over Nederland in de jaren 1850-1900, geschiedenis. En tegelijk een raamvertelling met actuele thema’s: de rechtsstaat, het algemeen belang, de energietransitie, de drinkwaterproblematiek, de positie van Nederland in het mondiale verkeersnetwerk, de rol van het rijk bij de volksgezondheid en de sociale woningbouw.

    Fragment: De overheid als dienares van God

    Bekijk boek



  • Elke provincie een eigen Gouden Eeuw

    De bloeiperiodes van Nederland, 7de-21ste eeuw
    De Gouden Eeuw, volgens velen de roemrijkste periode in de Nederlandse geschiedenis, roept vandaag de dag ook weerstand op. Sommigen pleiten er daarom voor het begrip af te schaffen. Dit boek beoogt het op het gewest Holland toegespitste debat open te breken door het predicaat ‘Gouden Eeuw’, mét zijn keerzijden, juist aan alle provincies van Nederland toe te kennen. Twaalf auteurs nemen elk een provincie onder de loep en stellen een aspect van haar geschiedenis centraal waarvan het belang de eigen regio overstijgt.

    Bekijk boek



  • Filosofie van de kroeg

    In Filosofie van de kroeg gaat Hans Schnitzler, die graag en regelmatig in het café te vinden is, op zoek naar wat die maat behelst. De veelal onbekommerde cafésfeer staat namelijk in schril contrast met een samenlevingsklimaat dat steeds guurder en onleefbaarder lijkt te worden. De politieke polarisatie neemt toe, het vijanddenken heerst alom en overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’.

    Bekijk boek



  • Het grote dropboek

    Alles wat je ooit over drop wilde weten
    Marieke Hendriksen neemt de lezer mee in de wonderlijke geschiedenis van drop in Nederland en ver daarbuiten. Van Middeleeuwse handschriften gaat haar verhaal naar achttiende-eeuwse landhuizen en apotheken, om vervolgens in de internationale grondstoffenhandel en de eerste dropfabrieken in de negentiende eeuw te duiken.

    Fragment: Drop als ‘vaderlandslievend stukje oorlogsherdenking’

    Bekijk boek



  • Ik wil koning zijn

    Het veelzijdige genie Johannes Esser
    Johannes Esser (1877-1946) hoort thuis in het rijtje Albert Einstein, Hugo de Vries en Wilhelm Röntgen. Hij was Nederlands schaakkampioen, Mondriaan-ontdekker, pionier in de plastische chirurgie en selfmade miljonair. En toch is hij bij het grote publiek nauwelijks bekend. Schrijver David de Poel maakt al bijna twintig jaar deel uit van de Esser-familie. Op familiebijeenkomsten raakte men niet uitgepraat over hun opmerkelijke vader en grootvader.

    Bekijk boek



  • Kernoorlog

    Het scenario
    Gebaseerd op diepgravend onderzoek en interviews met wetenschappers, nationale veiligheidsadviseurs, kernwapenontwerpers, onderzeebootcommandanten, CIA-officieren, militair historici en vele andere experts beschrijft Jacobsen volkomen realistisch wat er zal gebeuren in de 24 minuten tussen de druk op de knop in Pyongyang en de explosie in Washington DC, en de minuten en uren daarna.

    Bekijk boek



  • Zwerfpost

    (tussen Oost en West)
    Alfred Birney verdiepte zich een leven lang in koloniale en postkoloniale romans, geschiedenisboeken en nieuwsbronnen in schrift, beeld en geluid. Zwerfpost is zijn persoonlijke selectie uit wat hij daar gedurende 25 jaar over schreef: artikelen, blogposts, columns, essays, kritieken, lezingen, studies, schetsen, schotschriften, reisverslagen en portretten van onbekende schrijvers met afwijkende geluiden over Oost versus West.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 13 | Signalementen week 15 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.445 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×