Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 42) – 2017

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

Selectie week 42

De Nederlandse Burgeroorlog - Olaf van NimwegenDe Nederlandse Burgeroorlog – Olaf van Nimwegen Prometheus – € 29.99

Op 5 september 1786 stuurde stadhouder Willem V van Oranje-Nassau achthonderd man troepen naar de opstandige stadjes Hattem en Elburg. De inwoners waren in verzet gekomen tegen de in hun ogen tirannieke macht van Willem V en diens aanhangers. De gebeurtenissen in Gelderland vormden de opmaat tot de burgeroorlog die in mei 1787 in alle hevigheid in de provincie Utrecht losbarstte en vier maanden later zijn dieptepunt bereikte toen een Pruisische interventiemacht van 20.000 man de Republiek binnentrok en Holland bezette. Het gangbare beeld van de Nederlandse Burgeroorlog is er een van een schertsvertoning. Het doel van dit boek is om dit beeld te corrigeren.
Meer informatie / bestellen

De katharen - Tussen werkelijkheid en fictieDe katharen. Tussen werkelijkheid en fictie AUP – € 24.99

De eerste katharen komen rond 1150 op het toneel van de geschiedenis. Ze verschijnen in het Rijnland, Zuid-Frankrijk en Noord-Italië. Ze geloven dat er twee scheppers zijn: één goede en één slechte, vanaf de eeuwigheid aan elkaar tegengesteld. Christus is niet echt mens geworden, de aanwezigheid van Christus in brood en wijn verwerpen ze. Ook de kruisdood en opstanding kunnen er bij de katharen niet in.
Voorpublicatie: De eerste ‘ketters’ in Europa (ca. 1000)
Meer informatie / bestellen

De vleugels van de adelaar - Duitse kwesties in Europees perspectiefDe vleugels van de adelaar. Duitse kwesties in Europees perspectief Boom – € 20.00

De Duitse politiek staat onder hoogspanning, en daarmee ook Europa. Sinds de val van de Muur is in de geschiedenis van Duitsland, naast vele successen, een aaneenschakeling van crises waar te nemen: de moeizame integratie van de voormalige DDR in de Bondsrepubliek, de hervormingscrisis van de nieuwe deelstaten, de crisis van de verzorgingsstaat, de bankencrisis, het asiel- en integratiebeleid en de opkomst van het populisme.
Bespreking: Duitse kwesties in Europees perspectief
Meer informatie / bestellen

Hoe komen we heelhuids uit deze helHoe komen we heelhuids uit deze hel Atlas Contact – € 19.99

Nederlanders in revolutionair Rusland
In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie plaatsvond. Een paar honderd Nederlanders maakten deze dramatische gebeurtenissen van nabij mee. Velen van hen waren in Rusland geboren of er op jonge leeftijd naartoe getrokken, op zoek naar werk en avontuur. In tsaristisch Rusland hadden zij als zakenmensen of technici een goede positie verworven, maar in de communistische Sovjetrepubliek was voor hen geen plaats meer.
Bespreking: Nederlanders en de Russische Revolutie
Meer informatie (+ video) / bestellen

Ondanks de zwaartekrachtOndanks de zwaartekracht – Suzanna Jansen Balans – € 19.99

Nederland, honderd jaar geleden. Cornelis van Eesteren, zoon van een aannemer, wil tegen de wens van zijn vader in architect worden. Steffa Wine, schippersdochter, ziet een leven voor zich als danseres, een ‘verdorven’ beroep waarop wordt neergekeken. Beiden komen terecht in de maalstroom van het machinetijdperk, de verwarrende jaren twintig, waarin de opkomst van de techniek grenzeloze mogelijkheden biedt, maar tegelijk de oude manier van leven voorgoed ontmantelt. Het is de tijd van Bauhaus, De Stijl, Les Ballets Russes. Als antwoord op de ontmenselijking door de industriële revolutie bouwt de culturele avant-garde aan een nieuwe, utopische wereld.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Léon Degrelle. De Führer uit BouillonLéon Degrelle. De Führer uit Bouillon Vrijdag – € 39.95

Léon Degrelle was SS-Hauptsturmführer en door de Duitse propagandamachine uitgeroepen tot een van de grootste oorlogshelden van de campagne aan het Oostfront. Toch was hij geen Germaan, al meende hij dat de Walen dat wel degelijk waren. Iedere officier aan het Oostfront kende zijn naam. Zijn kwalijke reputatie van ambitieus en onbetrouwbaar politicus had hij van zich afgeschud en ingeruild voor dat van een gedisciplineerd militair in dienst van het Derde Rijk. Als journalist en uitgever werd ‘le beau Léon’ nog op handen gedragen door de Belgische bisschoppen.
Meer informatie / bestellen

PolderkoortsPolderkoorts. Hoe de Zuiderzee verdween Thomas Rap – € 22.99

Cornelis Lely was al decennialang voorstander van de aanleg van een afsluitdijk. Er was een ramp voor nodig om zijn tegenstanders de mond te snoeren. Die ramp vond plaats in januari 1916. Een hevige storm zette grote delen van het noorden onder water. Plotseling wilde iedereen die dijk. Vanaf dat moment vonden Lely en zijn ingenieurs niemand meer op hun weg. Althans, bijna niemand. Want in het afgelegen Harderwijk woonde een ongeschoolde ondernemer die besloot het op te nemen tegen de hoge heren die waren bevangen door de polderkoorts. De eigenzinnige Eibert den Herder waarschuwde keer op keer voor de gevolgen.
Meer informatie / bestellen

De Decorkinderen  Wilhelm und FreddyDe Decorkinderen. Wilhelm und Freddy Brave New Books – € 29.45

Hitler was omgeven door een stel mensen die niet de mooiste waren: Goering, Himmler en alle anderen. Ze hadden koppen als wolven, en waren dat ook. Hij besprak met de regisseurs van de UFA, zijn eigen filmdienst, hoe hij dit probleem zou kunnen omzeilen. ’U moet er mooie kinderen in laten lopen, die de aandacht afleiden’. En zo gebeurde het. Hitler koos persoonlijk een aantal bijzonder mooie kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. De zoon van de landarbeider en Freddy, de erfgenaam van de rijkste familie uit west Europa. De twee jongens maken de grootste avonturen mee en eigenlijk leven ze het leven waar velen van dromen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

×