Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 43) – 2017

Bijzondere biografieën en ‘vergeten’ geschiedenis
Auteur:
3 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

Selectie week 43, 2017

De presidentiële jaren - Bij de vrijheid begint het pas (Nelson Mandela)De presidentiële jaren – Nelson Mandela Atlas Contact – € 24.99

Bij de vrijheid begint het pas
Dit boek is de opvolger van Mandela’s beroemde autobiografie De lange weg naar de vrijheid. Daarin beschreef hij zijn leven van jongeman tot het moment waarop hij als staatsman Zuid-Afrika ging leiden. Dit boek vertelt wat daarna kwam: het uitzonderlijke verhaal van Mandela’s presidentschap. Mandela begon in zijn laatste periode als president al te werken aan dit boek, maar kreeg het niet af. Nu is die taak volbracht door de Zuid-Afrikaanse schrijver Mandla Langa.
Fragment: De transformatie van de staat
Meer informatie / bestellen

Sideron en Cupido. Twee Moren aan het hof van OranjeCupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje Balans – € 22.50

In de jaren zestig van de achttiende eeuw worden twee zwarte kinderen, Cupido en Sideron, aan de toekomstige stadhouder Willem V geschonken, waarschijnlijk door de West-Indische Compagnie. De kinderen komen terecht in een wereld van grote luxe en overvloed en weten zich in de jaren die volgen op te werken tot kamerdienaar aan het hof van de stadhouder en zijn vrouw, Wilhelmina van Pruisen.
Bespreking: Twee Moren aan het hof van de stadhouder
Voorpublicatie: Afrikaanse kinderen als cadeautjes
Meer informatie / bestellen

Zeegang - Zeevarend Nederland in de achttiende eeuwZeegang. Zeevarend Nederland in de achttiende eeuw Walburg Pers – € 29.50

Wat bewoog iemand in de tijd van de zeilvaart te gaan varen en zeeman te worden? Het Nederland van de achttiende eeuw kende vele takken van zeevaart waarin hij terecht kon. Bij de koopvaardij, marine, zeevisserij, walvisvaart en ook bij de Oost-Indiëvaart. Vele tienduizenden jongens en mannen, niet alleen uit Nederland maar ook uit het buitenland, bemanden elk jaar opnieuw de schepen, van oorlogsschip tot visserspink. In dit boek wordt beschreven hoe jonge jongens en mannen bij de zeevaart terechtkwamen en een schip vonden, meermalen onder moeizame omstandigheden.
Bespreking: Ontgroening op zee in de achttiende eeuw
Meer informatie / bestellen

Het litteken van de dood. De biografie van Jan WolkersHet litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers De Bezige Bij – € 39.99

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit. Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood.
Meer informatie (+ luxe editie) / bestellen

Nineveh - Hoofdstad van een wereldrijkNineveh. Hoofdstad van een wereldrijk Sidestone Press – € 19.95

Nineveh, de machtige hoofdstad van het Assyrische rijk, fascineerde klassieke en oosterse schrijvers, reizigers en geschiedkundigen sinds de verwoesting in 612 voor Christus. Zij schetsen een immense, dichtbevolkte stad met 90 kilometer lange stadsmuren, prachtige paleizen en kolossale standbeelden van goud. Dit boek concentreert zich op de bloeiperiode van Nineveh in de zevende eeuw voor Christus, de klassieke en religieuze bronnen, en de avonturen van reizigers en archeologen.
Artikel: Rijksmuseum van Oudheden onttrekt Ninevé aan vergetelheid
Meer informatie / bestellen

Werken aan trage vragen‘Werken aan trage vragen’ – De woorden van Harry Kunneman ISVW – € 14.95

Harry Kunneman introduceerde termen als het dikke-ik, theemutscultuur, walkman-ego, trage vragen en normatieve professionaliteit. In een reeks openhartige gesprekken vertelt hij gepassioneerd over zijn leven en werk en hoe deze elkaar hebben beïnvloed. Onderwerpen als vriendschap en familie, humanisme, kritische maatschappijtheorie en humanistisch raadswerk komen aan bod. Het streven naar een humane en rechtvaardige samenleving vormt de rode draad in Kunnemans leven en werk, waarbij hij steeds theorie en praktijk met elkaar verbindt.
Meer informatie / bestellen

Via Appia - Fik MeijerVia Appia – Fik Meijer Athenaeum – € 24.99

De naam Via Appia heeft al vele eeuwen een magische klank. In 312 v.Chr. werd het startsein voor de aanleg gegeven en nog geen vijf jaar later was het eerste traject tot Capua gereed. In 191 v.Chr. was de weg voltooid en konden reizigers zonder onderbrekingen de bijna 570 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties en heel veel handelaren, toeristen en pelgrims. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is één uitzondering: een satire van de dichter Horatius. In 37 v.Chr. reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie. Fik Meijer volgt nu zijn spoor.
Meer informatie / bestellen

Onverwacht VerledenOnverwacht Verleden Unieboek|Het Spectrum – € 19.99

Meer dan 400 bezienswaardige plekken in Nederland
Word meegenomen naar de meest bijzondere, verrassende plekken van Nederland. Capitool Onverwacht Verleden staat vol met meer dan 400 bezienswaardige plekken in Nederland, die gebaseerd zijn op de Nederlandse geschiedenis én die heel leuk zijn om nu te bezoeken.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

×