Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2017

Auteur:
3 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

Selectie week 41 (2017)

De Koude Oorlog. Een wereldgeschiedenis - Odd Arne WestadDe Koude Oorlog. Een wereldgeschiedenis Spectrum – € 49.99

De Koude Oorlog was het lijnrecht tegenover elkaar staan van het kapitalisme en het socialisme. Een confrontatie die het heftigst was tussen 1945 en 1989, maar de oorsprong van het conflict gaat veel verder terug. De Koude Oorlog zorgde ervoor dat de wereld werd gedomineerd door twee supermachten die als uitgangspunt hadden dat alleen het eigen systeem goed was. Dit leidde tot een wapenwedloop waardoor we nu genoeg atoomwapens hebben om onze aarde meerdere keren volledig te vernietigen.
Fragment: De oorsprong van de Koude Oorlog
Meer informatie / bestellen

Het jaar 117 - Sporen van Trajanus en Hadrianus in de lage landenHet jaar 117 – Tom Buijtendorp Omniboek – € 20.00

Sporen van Trajanus en Hadrianus in de lage landen
In ‘Het jaar 117’ beschrijft Tom Buijtendorp wat er 1900 jaar geleden in de Lage Landen gebeurde. Precies 1900 jaar geleden overleed keizer Trajanus. Hij werd opgevolgd door Hadrianus. De expansiestrategie van Trajanus maakte plaats voor consolidatie. Waar de Romeinen eeuwenlang gestreefd hadden naar uitbreiding van het rijk, volgde nu een periode van bestendiging. Het Rijk dreigde namelijk ten onder te gaan omdat het te groot was geworden.
Fragment: Sporen van Trajanus en Hadrianus in de lage landen
Meer informatie / bestellen

De gewone man - Jos Palm (€19.99)De gewone man. Een kleine mensheidgeschiedenis Atlas Contact – € 19.99

Op basis van historische bronnen en egodocumenten vertelt historicus Jos Palm in ‘De gewone man’ het verhaal van de kleine, gewone mensen, hun problemen, verlangens en onvrede. Want, in de geschiedenisboeken kom je hem meestal niet tegen: de gewone man. Toch was hij er altijd al. Palm zocht hem op en beschrijft zijn leven door de hele geschiedenis. Vanaf de vroege Oudheid tot het heden, vanaf het moment dat hij rechtop kan lopen totdat hij thuis op de bank mag zitten. We zien hem als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar.
Fragment: Rust, vrede en een paar pantoffels
Meer informatie / bestellen

Wij van de hbs (€ 19,99)Wij van de HBS – Roelof Bouwman J.M. Meulenhoff – € 19.99

Enkele honderdduizenden scholieren gingen tussen 1864 en 1974 naar de hbs, de hogere burgerschool. Ze hadden geluk, want de hbs is de parel uit de Nederlandse onderwijsgeschiedenis. Wij van de hbs zal oud-hbs’ers doen terugverlangen naar hun school. Niet-hbs’ers zullen zich verbazen over hoe een schooltype de toekomst van Nederland bepaalde.
Bespreking: De ‘beste school van Nederland’ (1864-1974)
Meer informatie (+video) / bestellen

Eeuwen van duisternis - Catherine NixeyEeuwen van duisternis – Catherine Nixey Hollands Diep – € 29.99

De christelijke vernietiging van de klassieke cultuur
Een duistere, nagenoeg onbekende episode uit de geschiedenis eindelijk blootgelegd: hoe het christendom met geweld probeerde de klassieke beschaving te vernietigen. De vroege christenen waren gewelddadig. Wie zich niet naar het nieuwe geloof voegde werd vervolgd, gemarteld en vermoord. Tempels werden gesloopt, beelden aan stukken geslagen, een grootse literatuur vrijwel volledig vernietigd. Eeuwen van duisternis vertelt over een strijdvaardige nieuwe religie, die willens en wetens de klassieke beschaving om zeep heeft geholpen.
Meer informatie / bestellen

Het geluk van de brugHet geluk van de brug. Het Amsterdam van Kees Fens Bas Lubberhuizen – € 9.99

In zijn fijnzinnige overpeinzingen, speciaal opgetekend voor het maandblad van het Genootschap Amstelodamum, keert Fens in werkelijkheid en in gedachten terug naar de buurt van zijn jeugd in Oud-West. Hij haalt herinneringen op aan het rooms-katholieke leven in en rond de Chassékerk, wandelingen naar de rand van de stad en bekende Amsterdammers, onder wie Schelto Patijn, Rinus Michels en Lucebert. En hij beschrijft zijn fascinatie voor de talrijke bruggen die de verschillende buurten van Amsterdam met elkaar verbinden. Met een oog voor details en een poëtisch hart.
Fragment: De triomf van het hekje
Meer informatie / bestellen

De Rijn - Biografie van een rivierDe Rijn. Biografie van een rivier De Geus – € 24.99

Wat weten we nog van onze nationale rivier? Martin Hendriksma trok van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken, diep in het rivierwater, nog steeds luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek omdraaide, terwijl de verantwoordelijke bestuurders wegkeken. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven; de stroom die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt.
Bespreking: De geschiedenis van de Rijn
Meer informatie / bestellen

De voorzienigheid regeert!De voorzienigheid regeert! – Hans van Koningsbrugge Gorcum – € 32.95

Wie was Louis van Heiden eigenlijk? Hoe heeft hij zo’n hoge positie verkregen in Russische dienst en hoe kwam het dat hij een levende legende werd na een zeeslag voor de Griekse kust?
Bespreking: Zeeheld en Berend Botje?
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

×