Nieuwe geschiedenisboeken (week 49) – 2019

4 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 50 >>>

Selectie week 49

Anna Frank was niet alleen - Rian VerhoevenAnne Frank was niet alleen – Rian Verhoeven

Nadat de familie Frank in 1933 vanuit Duitsland op het Merwedeplein was neergestreken, volgden vele andere joodse vluchtelingen. De woningen op het plein waren toen net opgeleverd, met als blikvanger de ‘wolkenkrabber’, destijds de hoogste woontoren van Nederland. Bewoners met een verschillende achtergrond leefden er rustig en gemoedelijk samen. Kinderen speelden tot laat buiten en volwassenen wisselden de laatste nieuwtjes uit. Maar na de Duitse inval keerde het tij en raakten de joodse bewoners steeds meer geïsoleerd.
Fragment: De deportaties naar het oosten
Meer informatie / bestellen

Barracoon. Oluale Kossola, overlevende van het laatste slavenschipBarracoon – Zora Neale Hurston

Oluale Kossola, overlevende van het laatste slavenschip
In 1860 wordt de negentienjarige Oluale Kossola vanuit West-Afrika naar de Verenigde Staten verscheept, op het laatste – dan al illegale – Amerikaanse slavenschip de Clotilda. Wanneer hij al ver in de tachtig is, wordt hij als de laatst bekende overlevende van de slavernij geïnterviewd door de beroemde schrijfster en antropologe Zora Neale Hurston. Gedurende een periode van maanden komen de schrijfster en de oude man elkaar nader, en vertrouwt hij haar steeds meer toe: zijn jeugdherinneringen, de horror van de overtocht en het verdere verloop van zijn leven.
Meer informatie / bestellen

Grote verwachtingen In Europa - 1999-2019Grote verwachtingen. In Europa – 1999-2019 – Geert Mak

In ‘Grote verwachtingen’ vertelt en duidt Geert Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan. Het is het vervolg op het immens succesvolle ‘In Europa’ dat vijftien jaar geleden verscheen. ‘Grote verwachtingen’ gaat over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar ‘In Europa’ eindigde, in 1999.
Voorpublicatie: Het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk
Bespreking: Geert Mak werpt licht op geschiedenis zonder einde
Meer informatie / bestellen

De Nederlandse taalDe Nederlandse taal – Nicoline van der Sijs

Hoe ontstond het Nederlands uit het Indo-Europees? Hoe belangrijk was het contact met sprekers van andere talen, dialecten of groepstalen? Waarom leren we op school dat hij vindt met dt moet, maar ik vind met een d? 15 eeuwen Nederlandse taal beschrijft de evolutie van de Nederlandse taal. Ieder hoofdstuk begint met een korte beschrijving van de taalcontacten in een bepaalde periode en de belangrijkste maatschappelijke veranderingen in die tijd.
Meer informatie / bestellen

BASTABASTA – Edwin Schoon

Rauwe, eerlijke en openhartige autobiografie Marco van Basten
BASTA is de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Marco van Basten. Het complete verhaal over zijn jeugd, de ingewikkelde relatie met zijn ouders, zijn carrière – de gekte in Italië, het ek ’88, het mislukte wk ’90 – zijn relatie met Johan Cruijff, het pijnlijke verhaal van de enkel, financiële tegenslagen, talloze successen en evenzovele dieptepunten.
Meer informatie (+video) / bestellen

Schuilplaats de VeluweSchuilplaats de Veluwe – Wolter Noordman

Aan de hand van diepgaand bronnenonderzoek in binnen- en buitenland reconstrueert Wolter Noordman in ‘Schuilplaats de Veluwe’ de zogenaamde ‘vluchtlijnen’ voor neergeschoten geallieerde vliegers naar het Verenigd Koninkrijk. De Veluwe was voor hen een belangrijke schuilplaats. Daar werden zij gehuisvest door twee artsen: Dik Eskes en Joop Kruimel. Aan de hand van het geheime ‘gastenboek’ van Kruimel, waarin alle onderduikers iets hebben geschreven, wordt het soms droeve lot van 25 van hen gereconstrueerd. Wolter Noordman geeft deze onderduikers een gezicht. ‘Schuilplaats de Veluwe’ bevat uniek en niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal.
Meer informatie / bestellen

Tijdlijn Wetenschap & TechniekTijdlijn Wetenschap & Techniek

Duik in de geschiedenis van wetenschap en techniek, van de vroegste werktuigen tot de meest recente uitvindingen. Welk metaal werd als eerste bewerkt in de prehistorie? Hoe zag de centrale verwarming van de Romeinen eruit? Welke afstand legde de eerste gemotoriseerde vlucht af? In welk jaar werd de eerste video geüpload naar YouTube? En zal men de mammoet kunnen klonen en opnieuw tot leven wekken? Ontdek op elke schitterende kijkplaat de vernuftige vondsten van de mens.
Meer informatie / bestellen

Xerxes in Griekenland - Jona LenderingXerxes in Griekenland – Jona Lendering

Jona Lendering vertelt in ‘Xerxes in Griekenland’ het verhaal van een grote historische confrontatie: de Perzische Oorlog. In het Oosten woonden arrogante despoten en onderdrukte volkeren, in het Westen leefde de ware vrijheid. Dat de Grieken 2500 jaar geleden de Perzen versloegen, redde de westerse beschaving. Dit geschiedbeeld was in de twintigste eeuw dood en begraven, maar is ten tijde van de Amerikaanse invasie van Irak als een zombie teruggekeerd. Jona Lendering beschrijft in ‘Xerxes in Griekenland’ de Perzische Oorlogen, van de veldslag bij de pas van Thermopylae tot de zeeslag bij Salamis en laat zien waarom het oude beeld niet klopte.
Meer informatie / bestellen

De Notenkrakers. Rebellie in het ConcertgebouwDe Notenkrakers. Rebellie in het Concertgebouw

Dertigers waren ze, de componisten die op 17 november 1969 een uitvoering van het Concertgebouworkest verstoorden: Reinbert de Leeuw, Louis Andriessen, Peter Schat, Misha Mengelberg en Jan van Vlijmen. Volgens De Leeuw was het een heel ludieke actie, al die geluidjes overal vandaan. Het was adembenemend, een van de beste stukken die ik in tijden heb gehoord.’ Dit boek beschrijft de Aktie Notenkraker in geuren en kleuren, tegen de achtergrond van de jaren zestig: de tijd van de studentenrevolte, het kunstenaarsprotest, de vergelijkbare Aktie Tomaat in de theaterwereld.
Meer informatie / bestellen

Geheimzinnigheid is zijn fortGeheimzinnigheid is zijn fort

Wat doet een jonge Nederlandse archeoloog in de entourage van Reichsführer-SS Heinrich Himmler? En wat betekent zijn werk voor de SS voor de rest van zijn leven? Als hij na de oorlog zonder proces vrijkomt, wordt hij direct aangesteld als specialist in de Oude Steentijd aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1965 eindigt zijn academische carrière abrupt vanwege illegaal wapenbezit. Niet lang daarna duikt zijn naam op in archeologische vervalsingszaken in Nederland, waaronder de zaak Vermaning. Wie is deze Assien Bohmers?
Meer informatie (+video) / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 50 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×