Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 50) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 51 >>>

Selectie week 50 (2019)

Er moest iets nieuws komen! - Willem HubertsEr moest iets nieuws komen! – Willem Huberts

Nederlandse fascisten blikken terug
Waarom toch hebben miljoenen Europeanen achter Hitler en Mussolini aangelopen? Het kan niet anders of zij hebben iets positiefs aangetroffen in het door deze leiders gepropageerde fascisme. Deze aantrekkingskracht van het fascisme vraagt om een verklaring, en wie kan de keuze beter verklaren dan fascisten zelf? In dit boek bundelt fascisme-deskundige Willem Huberts zes contemporaine autobiografische terugblikken van destijds invloedrijke Nederlandse fascisten en nationaalsocialisten.
Artikel: De aantrekkingskracht van het fascisme
Meer informatie / bestellen

Hitlers parachutistengeneraalHitlers parachutistengeneraal – Wouter van den Brandhof

Kurt Student (1890-1978): een militaire biografie
Deze biografie gaat over de rol van de Duitse parachutistengeneraal Kurt Student als pionier van de Fallschirmjäger en Luftlandetruppen. Daarnaast gaat Van den Brandhof in op Students positie als dienaar van het naziregime. Drie casussen staan in dit boek centraal: de gevechten te Rotterdam gedurende de meidagen van 1940, met het verwoestende bombardement, de luchtlandingen op Kreta in 1941 en operatie Market Garden in september 1944.
Meer informatie / bestellen

De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-BrabantDe mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant

Noord-Brabant staat niet bekend om zijn schitterende kastelen en landhuizen. Toch bezit deze provincie een schat aan waardevolle huizen en interieurs, waarvan de meeste niet of amper bekend zijn. Er zijn middeleeuwse interieurs zoals dat van de Bossche Moriaan en jongere ruimten in het huis Van Daalen van Gerrit Rietveld.
Bespreking: Mooie kastelen en voorname huizen in Brabant
Meer informatie / bestellen

24 uur in het Oude Egypte24 uur in het Oude Egypte

In dit boek volgen we een etmaal lang 24 mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden in Thebe, de politieke en religieuze hoofdstad tijdens het bewind van Amenhotep II. Zo krijg je een verrassend compleet beeld van hoe het was om te leven in het Egypte van ca. 1414 v. Chr. We kijken mee door de ogen van onder andere de farao, een soldaat, een vroedvrouw, een bakker, een hogepriesteres en een architect. De aanvullende informatie in de kaders brengt dit fascinerende tijdperk nog meer tot leven.
Meer informatie / bestellen

Mevrouw BreekMevrouw Breek – Kim Heijdenrijk

De charmante Johanna Maria Breek kan met haar gezin goed leven van de oplichterspraktijken van haar man, de joodse Philip Bremer, en haar eigen praktijk als Mevrouw Breek, de populaire kaartlezeres en waarzegster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt Johanna een nóg lucratievere handel: het aangeven van Joden. Waar ze velen van hen de toekomst voorspelt, ontneemt ze deze ook aan tientallen. Ook vrienden en kennissen ontkomen niet aan haar verraad en worden opgepakt.
Fragmenten: De levensgevaarlijke mevrouw Breek
Interview: ‘Ongelooflijk wat deze vrouw haar familieleden heeft aangedaan.’
Meer informatie / bestellen

De hel van FresnesDe hel van Fresnes – Jan Huijbrechts

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden bijna 90.000 strafzaken tegen militairen ingeleid bij de Belgische militaire rechtbanken. Bijna één op vijf Belgische militairen kwam dus in ’14-’18 in aanraking met het militaire gerecht. Op eender welk tijdstip van de Grote Oorlog zaten er dan ook tussen de 3.000 à 5.000 Belgische militairen – het equivalent van een infanteriebrigade – opgesloten in Franse gevangenissen… In dit boek gaat de auteur op zoek naar hoe het zover is kunnen komen.
Meer informatie (+video) / bestellen

Midden in de Revolutie - Helen RappaportMidden in de Revolutie – Helen Rappaport

Nieuwe ooggetuigen van de Russische Revolutie. Een verhaal over het uitbreken van de Russische Revolutie aan de hand van brieven en dagboeken van buitenlanders die het voor hun neus zagen gebeuren. De divers samengestelde kolonie expats – journalisten, diplomaten, gouvernantes, verpleegsters, zakenlui – ervaart hoe chaos en excessief geweld een einde maakt aan het bevoorrechte bestaan van de heersende elite.
Meer informatie / bestellen

Meesterwerken met ezelsorenMeesterwerken met ezelsoren

Bewerkingen van literaire klassiekers voor kinderen 1850-1950
Reynaert de Vos, Tijl Uilenspiegel, Robinson Crusoë. Deze namen staan in ons collectieve geheugen gegrift, maar hebben we wel allemaal dezelfde Reynaert, dezelfde Tijl, dezelfde Robinson, Gulliver, Münchhausen en Don Quichot voor ogen? De meeste mensen kennen deze personages namelijk niet uit de oorspronkelijke verhalen, maar uit hervertellingen, uit kinderboekbewerkingen die elke nieuwe generatie lezers een nieuwe generatie helden bieden.
Meer informatie / bestellen

In de schaduwen van morgen -  Johan HuizingaIn de schaduwen van morgen – Johan Huizinga

Met ‘In de schaduwen van morgen’, dat voor het eerst verscheen in 1935, brak wereldberoemd historicus Johan Huizinga door naar het grote publiek. Het waarschuwende boek werd in de jaren dertig vertaald naar alle grote Europese talen. Ook nu nog is het een belangrijk geschrift dat urgent en meeslepend duidelijk maakt wat er gaande is in de wereld. Deze editie stoft het iconische boek af. Het Nederlands is immers sterk veranderd in de afgelopen eeuw.
Meer informatie / bestellen

Wonderlijkheden - Lara VoermanWonderlijkheden – Lara Voerman

Willem Marinus Dudok: netwerken en inspiratiebronnen
De gebouwen en complexen van W.M. Dudok (1884-1974) zijn geliefd en tijdbestendig. Dit boek biedt een chronologisch verhaal van leven en werk van Dudok. Zijn imago als eenling wordt genuanceerd.
Meer informatie / bestellen

Verloren in de tijd van EinsteinVerloren in de tijd van Einstein – David Wertheim

Op zoek naar de waarheid achter Alfred Coppel Elsbach
Als hij niet in 1931, op 34-jarige leeftijd, zelfmoord zou hebben gepleegd, was Alfred Coppel Elsbach waarschijnlijk een groot filosoof geworden. Zijn filosofische inzichten in de betekenis van de relativiteitstheorie zijn inmiddels vrijwel vergeten, maar kregen in hun tijd internationale aandacht en werden bediscussieerd door niemand minder dan Einstein zelf. In Verloren in de tijd van Einstein neemt de historicus David Wertheim op eigen wijze de lezer mee in een speurtocht naar de tragiek van deze in de mist van de geschiedenis zoek geraakte wetenschapsfilosoof.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 51 >>>

×