Nieuwe Kerk in Delft wordt in delen verkocht

1 minuut leestijd
Nieuwe Kerk in Delft - cc
Nieuwe Kerk in Delft - cc

De Nieuwe Kerk in Delft is op zoek naar geld om een grote restauratie te bekostigen en biedt daarom delen van de de kerk ’te koop’ aan.

Mensen die de kerk willen steunen kunnen symbolisch een deel kopen. Bijvoorbeeld een stuk van de vloer, een grafzerk of een stuk raam. Ook delen van de liturgie (psalmborden, het doopvont, de kansel en het zilveren avondmaalservies) staan te koop.

De orgelpijpen kunnen los gekocht worden en er staan verschillende beroemde monumenten te koop. Voor de restauratie van het monument van Hugo de Groot moet bijvoorbeeld 10.000 euro neergelegd worden. De gedenksteen van stadhouder Willem V is veel ‘goedkoper’. Die kost 250 euro.

Wie een stuk van de kerk koopt steunt dus de restauratie. De kopers ontvangen een certificaat en een originele daklei van de Nieuwe Kerk.

De totale waarde van de ’te verkopen onderdelen’ wordt geschat op ongeveer 150.000 euro. De restauratie van de kerk kost in totaal 11 miljoen euro. Daarvan moet de kerk zelf 3 miljoen euro betalen. De andere 8 miljoen betalen de gemeente Delft, de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De kerk krijgt onder meer een ondergronds souterrain. Daarnaast worden verschillende onderdelen van de kerk opgeknapt. Het is de bedoeling dat de kerk zijn “authentieke uitstraling” terugkrijgt. Ook moeten verschillende aanpassingen gedaan worden zodat de kerk weer voldoet aan de moderne eisen. De restauratie duurt ongeveer drie jaar.

Praalgraf van Willem van Oranje - cc
Praalgraf van Willem van Oranje – cc

Praalgraf

De Nieuwe Kerk is onder meer beroemd vanwege de aanwezigheid van het praalgraf van Willem van Oranje. Onder dit graf bevindt zich de grafkelder van het Koninklijk Huis. Na de Domtoren in Utrecht heeft de Delftse kerk met 108,75 meter de hoogste kerktoren van Nederland.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×