Nijmegenaren graven naar verleden

Gezichtsurn uit de eerste eeuw die bij Nijmegen gevonden is
Gezichtsurn uit de eerste eeuw die bij Nijmegen gevonden is
Inwoners van Nijmegen kunnen komend voorjaar zelf op zoek gaan naar archeologische resten. De kans bestaat dat op de plek waar gegraven mag worden, ook resten van een Romeins tempelcomplex gevonden worden.


De gemeente Nijmegen wil de geschiedenis van de stad beter zichtbaar en voelbaar maken voor zijn inwoners en heeft daarom het project Nijmegen graaft! opgestart. Op een laagdrempelige manier kunnen deelnemers aan het project in contact komen met restanten uit de Romeinse tijd.

De opgravingen vinden tussen van 14 april tot en met 18 mei 2014 plaats op een historische locatie in het Waalfront. In het tegenovergelegen Honingcomplex vinden workshops en lezingen plaats over het verleden van de oudste stad van Nederland.

Romeins tempelcomplex

Geïnteresseerden kunnen dan onder leiding van archeologen van gemeente Nijmegen en leden van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie aan het werk in en naast de opgravingsput. Zij krijgen uitleg over het archeologisch proces en de bijzondere geschiedenis van de plek. Daarnaast is publiek welkom om een kijkje te komen nemen bij de opgraving en de activiteiten in het Honigcomplex.

- advertentie -

Het is niet voor het eerst dat er op deze plek naar Romeinse resten wordt gezocht. In 1834 had hier de eerste archeologische opgraving in Nijmegen ooit plaats. Dat project volgde toen op de aanleg van fort Krayenhoff. Bij de aanleg daarvan stuitten de bouwers op de restanten van een Romeins tempelcomplex. Zover bekend liggen de restanten er nog steeds. De kans is dan ook groot dat hier tijdens Nijmegen graaft! iets bijzonders wordt gevonden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: