Dark
Light

Nijmegenaren graven naar verleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Inwoners van Nijmegen kunnen komend voorjaar zelf op zoek gaan naar archeologische resten. De kans bestaat dat op de plek waar gegraven mag worden, ook resten van een Romeins tempelcomplex gevonden worden.

Gezichtsurn uit de eerste eeuw die bij Nijmegen gevonden is
Gezichtsurn uit de eerste eeuw die bij Nijmegen gevonden is (Gemeente Nijmegen)
De gemeente Nijmegen wil de geschiedenis van de stad beter zichtbaar en voelbaar maken voor zijn inwoners en heeft daarom het project Nijmegen graaft! opgestart. Op een laagdrempelige manier kunnen deelnemers aan het project in contact komen met restanten uit de Romeinse tijd.

De opgravingen vinden tussen van 14 april tot en met 18 mei 2014 plaats op een historische locatie in het Waalfront. In het tegenovergelegen Honingcomplex vinden workshops en lezingen plaats over het verleden van de oudste stad van Nederland.

Romeins tempelcomplex

Geïnteresseerden kunnen dan onder leiding van archeologen van gemeente Nijmegen en leden van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie aan het werk in en naast de opgravingsput. Zij krijgen uitleg over het archeologisch proces en de bijzondere geschiedenis van de plek. Daarnaast is publiek welkom om een kijkje te komen nemen bij de opgraving en de activiteiten in het Honigcomplex.

Het is niet voor het eerst dat er op deze plek naar Romeinse resten wordt gezocht. In 1834 had hier de eerste archeologische opgraving in Nijmegen ooit plaats. Dat project volgde toen op de aanleg van fort Krayenhoff. Bij de aanleg daarvan stuitten de bouwers op de restanten van een Romeins tempelcomplex. Zover bekend liggen de restanten er nog steeds. De kans is dan ook groot dat hier tijdens Nijmegen graaft! iets bijzonders wordt gevonden.

×