Het NIOD gaat een deel van de Indische collectie 1940-1950 conserveren en digitaliseren. Het gaat om het grootste digitaliseringsproject van het NIOD ooit.
De Indische collectie van het instituut is ongeveer zestig strekkende meter groot. Daarvan zal iets meer dan de helft worden geconserveerd. Het materiaal is verzameld sinds de oprichting van de Indische afdeling in februari 1946 en voor een groot deel opgebouwd uit particuliere schenkingen van repatrianten. Voor het project krijgt het NIOD een subsidie van Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed.
De collectie bestaat onder meer uit documenten met betrekking tot de bezettingstijd, waaronder administratie van Japanse internerings- en krijgsgevangenkampen en persoonlijke verslagen. Deze gegevens werden in de loop der tijd aangevuld door uitgebreide interviews die medewerkers van de Indische afdeling eind jaren veertig met repatrianten hielden die tijdens de oorlog in een Japans kamp zaten.
Daarnaast zitten er in de collectie onder meer processtukken van geallieerde en Nederlandse opsporingsinstanties en krijgsraden voor de berechting van Japanners. Ook bevat de Indische collectie rapporten en verslagen van overheidsinstanties over de nasleep en financiële afwikkeling van de Japanse bezetting en over naoorlogse economische ontwikkeling van Indië-Indonesië. Het NIOD:
Juist de diversiteit en de veelheid aan invalshoeken maakt deze collectie tot zo’n rijke en unieke bron voor onderzoek naar de geschiedenis van de (Indische) Nederlanders tijdens en vlak na de Japanse bezetting. Digitalisering zal bijdragen aan het bewaren van een topcollectie en het is daarmee een belangrijke stap in het behoud van het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog.
In november begint het NIOD met het grote conserveringsproject.
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië