Minder geschiedenis bij de NPO

2 minuten leestijd
Hans Goedkoop tijdens de opname van de televisieserie over de Gouden Eeuw – Foto: NTR/VPRO – Gerda Jansen Hendriks
Hans Goedkoop tijdens de opname van de televisieserie over de Gouden Eeuw – Foto: NTR/VPRO – Gerda Jansen Hendriks

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft dinsdag de plannen voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. De totale omroep moet komend jaar 62 miljoen euro bezuinigen op een budget van 802 miljoen. Het heeft aangegeven niet te willen bezuinigen op journalistieke producties. Geschiedenis en wetenschap worden niet ontzien.

Logo van de NPO
Logo van de NPO
Eerder werd al bekend dat het populaire televisieprogramma Andere Tijden flink moet inkrimpen. Ondanks protesten gaat dit definitief door. Het geschiedenisprogramma gaat van 35 afleveringen per jaar terug naar 17. Voor geschiedenisliefhebbers komt er nog wel een serie over de Tachtigjarige Oorlog, in de traditie van eerdere series over de Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw. Volgens de NPO wordt met dit soort programma’s een groter publiek bereikt dan met losse Andere Tijden-afleveringen.

De omroep beschouwt de bezuiniging op Andere Tijden niet als een bezuiniging op de journalistieke activiteiten. Het zegt daarentegen juist méér te investeren in journalistiek.

Op bekende journalistieke programma’s als Tegenlicht en Zembla wordt echter wel bezuinigd. Brandpunt verdwijnt helemaal van de buis. Het vrijgekomen geld wordt gestoken in andere journalistieke activiteiten, die met name online plaatsvinden. Ook Brandpunt gaat online in afgeslankte versie verder.

Jongere kijkers

In een interview met NRC verklaart de omroep:

“NPO2 dreigt 7,5 miljoen euro te moeten bezuinigen op een jaarbudget van rond de 90 miljoen euro. Maar de journalistiek wordt juist ontzien. Daardoor moeten we wel geld halen bij de andere genres: levensbeschouwing, wetenschap, geschiedenis. Die worden in de plannen wel getroffen.”

Logo van Brandpunt+
Logo van Brandpunt+
Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het opmerkelijk dat de omroep zegt niet te bezuinigen op journalistiek. Tegenover de NOS zegt hij:

“Er moeten wel degelijk journalistieke programma’s zich proberen te redden met minder budget. Het is leuk om te zeggen dat er niet bezuinigd wordt op de journalistiek, maar uiteindelijk gaan de programmamakers dit wel voelen.”

Door zich meer te focussen op online, hoopt de omroep meer jongere kijkers te trekken. Het online-budget is echter niet verhoogd waardoor men nu dus besloten heeft te snijden in bestaande programma’s. Op NPO2 is traditiegetrouw de meeste geschiedenis te zien. De gemiddelde kijker van deze zender is momenteel zo’n 62 jaar oud. En op een avond kijken er gemiddeld 334.000 mensen naar de zender. Qua bereik staat de zender daarmee op de vierde plaats, na NPO1, RTL4 en SBS6.

Ook interessant: Is deze ‘IJzeren Eeuw’-afbeelding gefotoshopt?

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×