Object uitgelicht: Bauxietfabriek te Moengo

2 minuten leestijd
Bauxietmijn met installaties bij Moengo - Foto: oorlogsbronnen.nl
Bauxietmijn met installaties bij Moengo - Foto: oorlogsbronnen.nl

Bauxietmijn met installaties bij Moengo - Foto: oorlogsbronnen.nl
Bauxietmijn met installaties bij Moengo – Foto: oorlogsbronnen.nl
Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n uniek object uit WOII-zoekmachine oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: de Bauxietfabriek te Moengo in Suriname.

Bioscoop op het terrein van de Bauxiet Maatschappij Moengo - Foto: oorlogsbronnen.nl
Bioscoop op het terrein van de Bauxiet Maatschappij Moengo – Foto: oorlogsbronnen.nl


De Surinaamse economie bloeide tijdens de Tweede Wereldoorlog op. Dat had alles te maken met een grondstof die in de Surinaamse bodem zat: Bauxiet. Deze stof hadden de geallieerden in grote hoeveelheden nodig om gevechtsvliegtuigen te bouwen. Hierdoor speelde Suriname een belangrijke rol in de geallieerde oorlogsvoering.

De vraag naar bauxiet uit Suriname steeg enorm toen de Europese bauxietmijnen in handen van de Nazi’s waren gevallen. De geallieerden weken daarom uit naar Suriname. Het plaatsje Moengo werd al snel het epicentrum van de bauxietwinning. De al bestaande bauxietfabrieken werden uitgebreid en ging op volle toeren draaien. Om aan de vraag te voldoen werd er dag en nacht gewerkt.

Toch was er voor vertier ook ruimte. Wie bijvoorbeeld na de werkdag een filmpje wilde kijken, kon naar de bioscoop. De fabriekseigenaren moesten de werknemers ook wel paaien met goede arbeidsvoorwaarden, want het was moeilijk de juiste arbeiders te vinden. De Schutterij, het vrijwillige leger van inheemse soldaten, had namelijk ook behoefte aan sterke jongemannen.

In oorlogsbronnen.nl is er een film te vinden over ‘de versterking der defensie in Suriname gedurende de Tweede Wereldoorlog’. Naast beelden van de militaire oefeningen worden er ook beelden van bauxietwinning vertoond.

Grootste bauxietproducent ter wereld

Al in 1941 was Suriname de grootste bauxietproducent ter wereld en in het topjaar 1943 haalde de Amerikanen 60 procent van de benodigde bauxiet uit Suriname. Om de mijnen te beschermen tegen eventuele aanvallen, stuurde de Verenigde Staten duizenden Amerikaanse militairen om de Surinaamse mijnen te beschermen. Ook dit zorgde weer voor werkgelegenheid in Suriname.

Na 1943 kwam er einde aan de economische bloei. Veel bewoners waren in de jaren ervoor van het platteland naar de stad getrokken, waardoor de landbouwsector in verval raakte en er schaarste ontstond op diverse levensmiddelen. Daarbij begon het bedrijf Alcoa als gevolg van de duikbotenoorlog in het Caribisch gebied met de winning van Bauxiet in Noord-Amerika. Hierdoor nam de vraag naar bauxiet uit Suriname af.

Wie in oorlogsbronnen.nl zoekt op ‘bauxiet’ vindt naast de film en foto’s van een fabriek te Moengo ook veel krantenartikelen over bauxietwinning.

Vorige object

Volgende object

 

Netwerk Oorlogsbronnen
Netwerk Oorlogsbronnen
Netwerk Oorlogsbronnen heeft als doel het gebruik van Tweede Wereldoorlog-collecties te bevorderen. Door één digitale zoekingang tot alle relevante collecties te ontwikkelen, wil het Netwerk een overzichtelijke en eenvoudige toegang bieden aan professionele onderzoekers en het brede publiek.

Het Netwerk Oorlogsbronnen verbindt niet alleen collecties, maar ook collectiebeherende organisaties en personen. Door organiseren van jaarlijkse Netwerkdagen biedt het Netwerk een platform voor het uitwisselen van kennis en ervaring

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek worden verhalen gepubliceerd aan de hand van vermeldingen in de WOII-zoekmachine oorlogsbronnen.nl.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×