Week van de koloniale geschiedenis

Onbekend manuscript Simon Vestdijk gevonden

In het archief van de biograaf van de schrijver is een nog onbekend manuscript gevonden van Simon Vestdijk. Het gaat om een lezing die de schrijver in juni 1942 mogelijk hield voor medegegijzelden in interneringskamp Sint-Michielsgestel. De Vestdijkkring heeft dat bekendgemaakt.

Het manuscript bestaat uit vijftien beschreven pagina’s en werd gevonden in het archief van Hans Visser, de eerste biograaf van de bekende schrijver. In het stuk vergelijkt Vestdijk situatie van de gijzelaars in Kamp Sint-Michielsgestel met het verhaal van Franz Kafka’s Het Proces. Vestdijk zat samen met 460 anderen gevangen in het kamp.

Schrijver, dichter en essayist Simon Vestdijk werd in oktober 1898 geboren in Harlingen. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Doorn. Vestdijk schreef een groot aantal boeken. Enkele bekende werken van zijn hand zijn Ivoren wachters, Pastorale 1943 en Terug tot Ina Damman. De schrijver ontving voor zijn werk onder meer de P.C. Hooftprijs (1950) en de Staatsprijs der Nederlandse Letteren (1971).

Het opgedoken manuscript van zijn hand zal in november te zien zijn op het symposium ‘Vestdijk verwerkt Kafka’.

- advertentie -

Overzicht van boeken van Simon Vestdijk

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: