De Olympische Spelen van 1936 werden gehouden in Berlijn en zijn de geschiedenisboeken ingegaan als de Olympische Spelen van Adolf Hitler. Cineaste Leni Riefenstahl kreeg opdracht van het nazi-regime om een film van het internationale sportevenement te maken. Deze film, Olympia, verscheen in 1938 in twee delen: Fest der Völker en Fest der Schönheit.
In Nederland werd enige tijd gediscussieerd over de vraag of het land wel sporters moest afvaardigen. De atleten Wim Peters, Tollien Schuurman, Ben Bril en Leo Halle zagen uiteindelijk af van deelname maar het nationale Olympisch Comité stelde zich a-politiek op en besloot de Spelen niet te boycotten. In Amerika werd ook fel geprotesteerd tegen deelname aan de ‘Nazi-Spelen’, maar het land besloot uiteindelijk toch ook naar Berlijn af te reizen. In Berlijn deden uiteindelijk 49 landen mee. Een record.

Olympisch stadion van Berlijn
In Duitsland werd voor de Olympische Spelen een gloednieuw stadion gebouwd: het Olympiastadion. Op de plek waar dit door Werner March ontworpen stadion verrees, stond aanvankelijk het Duitse Stadion. Dit stadion was gebouwd voor de Olympische Spelen van 1916, die vanwege de Eerste Wereldoorlog niet doorgingen. Voor de nieuwe editie 1936 wilden de Duitsers een nieuw stadion. Het Olympiastadion werd geopend op 1 augustus 1936, tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.
Nationaal-socialisme
Voor de Duitsers waren de Olympische Spelen van 1936 een uitgelezen mogelijkheid om de wereld, maar vooral ook de eigen bevolking te imponeren met de ‘eigen grootsheid’. Natuurlijk waren de olympische ringen te zien op allerlei vlaggen in de stad, maar de vlaggen met hakenkruisen waren een stuk dominanter. Wel hadden de nazi’s borden met antisemitische teksten tijdelijk uit de hoofdstad verwijderd, om de buitenlandse bezoekers niet tegen het hoofd te storen. Ook had Hitler besloten om de invoering van verschillende anti-Joodse wetten uit te stellen tot na de Olympische Spelen. Hitler gebruikte de Spelen ook voor een grootscheepse renovatie van zijn stad.
Poster
Graficus Franz Würbel ontwierp de beroemde poster van de Olympische Spelen van 1936. Hierop zijn, naast de Olympische ringen, de Brandenburger Tor en een beeld van atleet te zien. Voor de atleet poseerde de schilder Richard Simon.

Fakkeltocht
In 1936 ging dit anders. Toen werd de Olympische vlam voor het eerst aangestoken in Olympia, de plaats van de antieke Spelen in Griekenland. Via een estafetteloop, waar meer dan 3400 lopers aan deelnamen, werd het vuur vervolgens naar het stadion in Berlijn gebracht. Daar werd het onthaald door 20.000 leden van de Hitlerjugend en 40.000 leden van de SA (Sturmabteilung).

Sportief
Terwijl verschillende nationaal-socialisten na de nederlaag knarsetandend op de tribune zaten, toonde Long zich sportief door Jesse Owens gewoon te feliciteren met zijn olympische overwinning. De twee raakten uiteindelijk bevriend en zouden nog geregeld met elkaar corresponderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam daar een einde aan. Luz Long moest dienst nemen in het leger en sneuvelde op 14 juli 1943 tijdens de landing van de nazi’s op Sicilië. Jesse Owens verklaarde na afloop van de Spelen hoezeer hij de felicitatie van de Duitse atleet had gewaardeerd:
“Er was veel moed voor nodig om vriendschap met mij te sluiten voor de ogen van Hitler. (…) Al mijn medailles en bekers vallen in het niet bij de 24-karaats vriendschap die ik op dat moment voor Luz Long voelde. Hitler moet gek geworden zijn bij het zien van onze omhelzing.”
Verspringen tijdens de Olympische Spelen van 1936
Geen warm onthaal voor de ster
De Duitsers wonnen wel het medailleklassement. Met overmacht. Het land pakte maar liefst 33 keer goud, 26 keer zilver en 30 keer brons. Nederland eindigde als negende, met 6 gouden, 4 zilveren en 7 bronzen medailles.

Leni Riefenstahl
De Duitse cineaste Leni Riefenstahl kreeg opdracht een film te maken over de Olympische Spelen in Berlijn. Deze film, Olympia, verscheen in 1938 in twee delen: Fest der Völker en Fest der Schönheit. Bekijk die films hier.
Lees ook: Adolf Hitler (1889-1945) – Führer van het Derde Rijk
Bekijk: Olympia – Leni Riefenstahl en de Olympische Spelen van 1936
Boek: 1936 – Wij gingen naar Berlijn
Meer Olympische Spelen
Openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1936:
Enkele hedendaagse foto’s van het terrein in Berlijn (2017)





– https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/624/1936-zomerspelen-in-berlijn
– Sport en Politiek (Bob van den Bos)