Onbekende details Giotto-fresco’s ontdekt

1 minuut leestijd

In een kapel in Florence zijn details van eeuwenoude fresco’s van de Italiaanse kunstschilder Giotto di Bondone (ca. 1266-1337) ontdekt. Dat meldt persbureau Reuters.

Een internationaal team onderzoekers startte vorig jaar met een onderzoek in Peruzzi-kapel van de Basilica di Santa Croce in Florence. De onderzoekers wilden de staat van de fresco’s in de twaalf meter hoge kapel in kaart brengen in verband met toekomstige renovaties. Sommige van de fresco’s in de kapel werden bekeken met ultra-violet licht en bleken hierdoor veel beter zichtbaar. Details van oude fresco’s die al tijden niet meer zichtbaar waren, kwamen hierdoor ook ‘aan het licht’.

Giotto werkte vanaf 1317 in de Basilica di Santa Croce in Florence. Hij maakte er verschillende wandschilderingen. Sommige van deze fresco’s, zoals die in de Capella Bardi en de Cappella Peruzzi, zijn deels bewaard gebleven.

De wanden van de Peruzzi-kapel werden begin achttiende eeuw in opdracht van de Peruzzi-familie gewit omdat er een nieuw ontwerp moest komen. Restaurateurs verwijderden de witte verf in 1840 weer, maar hierbij gingen ook delen van de oude fresco’s verloren. Door de fresco’s te bekijken met ultra-violet licht zijn weer veel details te zien die lange tijd onzichtbaar waren. Voor kunsthistorici is dit onder meer interessant, omdat Giotto’s fresco’s een grote invloed hadden op het werk van Michelangelo.

Het oeuvre van Giotto is omstreden. Volgens verschillende kunsthistorici zijn veel van de fresco’s die aan hem worden toegeschreven in werkelijkheid niet door hemzelf gemaakt, maar door zijn leerlingen en medewerkers. Giotto zou in veel gevallen alleen de onderschilderingen en ontwerpen hebben gemaakt, waarna zijn medewerkers de werken voltooiden.

Een beroemd werk waarvan onomstotelijk vaststaat dat het door Giotto werd gemaakt is de crucifix in de Basilica di Santa Maria Novella in Florence.

Boek: Giotto – Francesca Flores D’Arcais

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×