Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wordt er nog altijd onvoldoende toezicht gehouden op de circa vierhonderd schepen tellende historische zeilvloot in Nederland, de zogeheten ‘bruine vloot’. De schepen zouden de afgelopen jaren niet aantoonbaar veiliger zijn geworden.
De raad onderzocht de vloot naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen met historische zeilschepen in 2022. In beide gevallen brak de giek door houtrot af en belandde deze op de slachtoffers. Na het laatste incident concludeerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) al dat vijftien procent van de schepen van de bruine vloot niet over geldige certificaten beschikte. Om die reden mochten hierna negenendertig schepen tijdelijk het water niet meer op.
De OVV deed zo’n zes jaar geleden al verschillende aanbevelingen om de vloot veiliger te maken en wilde nu onderzoeken of die aanbevelingen zijn opgevolgd. Volgens de raad zijn er wel degelijk initiatieven genomen, maar zijn de resultaten onvoldoende:
“Het onderzoek laat zien dat het toezicht nog steeds gebreken kent. Passagiers die aan boord gaan van een historisch zeilschip moeten ervan uit kunnen gaan dat een schip veilig is.”
Volgens de onderzoeksraad is er bij de ILT te weinig prioriteit voor toezicht op de historische schepen. De organisatie heeft het toezicht en de certificering uitbesteed aan drie keuringsbureaus, maar die zouden de wet- regelgeving vaak verschillend interpreteren. De huidige situatie levert volgens de raad ook problemen op voor schippers en eigenaren die de veiligheid aan boord van hun schip wél op orde hebben. Die kunnen consumenten nu namelijk niet duidelijk aantonen dat een en ander goed is geregeld.
29 september 2023