Ook oorlogsperiode archief Koninklijk Huis nu openbaar

Koning verruimt openbaarheidstermijn
1 minuut leestijd
Koepel boven de Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch, met de koninklijke standaard
Koepel boven de Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch, met de koninklijke standaard (CC BY-SA 2.0 - Ferdi de Gier - wiki)

Koning Willem-Alexander heeft de openbaarheidstermijn van de particuliere archieven van het Koninklijk Huis verruimt tot 6 september 1948. Daarmee wordt de gehele regeerperiode van koningin Wilhelmina vanaf 1898 toegankelijk voor onderzoek. Haar opvolgster, koningin Juliana, werd op 6 september 1948 ingehuldigd.

De particuliere archieven van het Huis Oranje-Nassau maken deel uit van de Koninklijke Verzamelingen en gaan terug tot de voorouders van prins Willem van Oranje in de dertiende eeuw. Onderzoekers kunnen op aanvraag toegang krijgen tot deze bronnen, die zich bevinden in het Koninklijk Huisarchief. Dit archief werd op initiatief van Koningin Emma in 1898 gebouwd om het beheer van de particuliere collecties en archieven te professionaliseren.

Koning Willem-Alexander verruimde in 2014 de openbaarheidstermijn van de particuliere archieven al van 1898 naar 1934, het jaar waarin koningin Emma overleed. In een persbericht laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat de koning grote waarde hecht aan onafhankelijk onderzoek en het belang van kennis van het verleden…

“…ook aangaande de rol en positie van het Huis Oranje-Nassau in de geschiedenis van Nederland.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×