Dark
Light

Opknapbeurt voor Nationaal Monument op de Dam

Auteur:
1 minuut leestijd
Nationaal Monument op de Dam
Nationaal Monument op de Dam (CC BY-SA 4.0 - Ank Kumar - wiki)

Deze week is een begin gemaakt met de restauratie van het Nationaal Monument op de Dam, waar jaarlijks op 4 mei de nationale herdenking van de Tweede Wereldoorlog wordt gehouden. De werkzaamheden duren tot eind december. In die periode is het monument vanwege de aanleg van een vijf meter hoge bouwwand deels niet te zien.

Het Nationaal Monument werd in 1956 onthuld door koningin Juliana en speelt sinds die tijd een centrale rol bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei die ook altijd wordt bijgewoond door het staatshoofd. Het is gemaakt door beeldhouwer Rädecker en architect Oud. In 1997 werd het monument voor het laatst gerestaureerd. De gemeente Amsterdam:

“Sindsdien wordt het elk jaar gecontroleerd en gemonitord zodat het schoon, veilig en heel blijft. Elke vijfentwintig jaar moet het monument onderhouden worden, vanwege de steensoort travertin. Dit is een marmerachtige, poreuze kalksteen uit Italië. Deze steen zie je ook terug in de Trevifontein en het Colosseum in Rome.”

De komende maanden wordt op verschillende plekken het natuursteen hersteld of vervangen. Daarnaast wordt het monument verstevigd door fixatie van de betonnen kern. Sommige delen van het monument worden gedemonteerd zodat ze in een steenhouwerij gerestaureerd kunnen worden.

Amsterdamse horeca-ondernemers met een vestiging vlakbij het monument zijn niet blij met de timing van de restauratie. Zij hadden liever gezien dat de werkzaamheden tijdens de corona-lockdowns waren uitgevoerd. Vanwege de bouwwand rondom het monument vrezen ze de komende maanden minder gasten te trekken.

Horeca bang voor omzetverlies door restauratie monument

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×