Oud-generaal Momcilo Perisic krijgt 27 jaar

Joegoslavië-Tribunaal
De voormalige Servische generaal Momcilo Perisic (67) is dinsdag door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot 27 jaar cel.

Het tribunaal acht hem schuldig aan moord, vervolging en aanvallen op burgers in Bosnië en Kroatië in de jaren negentig. Perisic wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor het drama Srebrenica omdat hij financiële en militaire steun gaf aan de Bosnisch-Servische troepen die in Srebrenica een bloedbad aanrichtten.De rechters hebben ook gezegd geen bewijs te hebben gevonden dat Perisic van te voren wist van de genocide.

- advertentie -

In 2005 gaf Perisic zich vrijwillig over aan het VN-hof. Tijdens het proces gaf hij aan de verschrikkingen van de oorlogen op de Balkan te betreuren. Hij gaf echter ook aan zelf onschuldig te zijn.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: