Oud Stasi-medewerkers doen boekje open

1 minuut leestijd
Image

Embleem van de Stasi
Embleem van de Stasi

Voormalige leden van de Stasi, de beruchte binnenlandse veiligheidsdienst van de DDR, vertellen in een nieuw boek over hun verleden. Het boek heeft de titel “Verrat Verjährt Nicht” (verraad verjaart niet) en is geschreven door Christhard Läpple.

Zes voormalige Stasi-medewerkers en -informanten vertellen in het boek uitgebreid over het werk dat zij voor de omstreden veiligheidsdienst verrichten. Het boek bevat schokkende verhalen, zo vertelt auteur Läpple tegenover de Britse nieuwsdienst Reuters. “Sommige gebeurtenissen zijn onbegrijpelijk: een broer die zijn eigen zuster spioneert, een professor die een klasgenoot van zijn zoon aangeeft.”

Morele verplichting
Läpple begon jaren geleden research te doen voor het boek dat nu verschenen is. Hij werkte toen aan de tweedelige televisie-documentaire Die Feindzentrale die ook over het werk van de voormalige Stasi ging. Volgens de schrijver vertellen oud-medewerkers van de omstreden veiligheidsdienst voor het eerst vrijuit over hun verleden. De identiteit van de zes Stasi-medewerkers is niet bekend. Op verzoek van de geïnterviewden gebruikte Läpple pseudoniemen.

ImageIn het boek komt naar voren dat oost-Duitsers soms op vreemde manieren bij de Stasi belandden. Een man uit Weimar vertelt bijvoorbeeld dat hij toetrad tot de Stasi nadat hem verteld was dat hij dan minder schoolgeld hoefde te betalen. Anderen gingen juist werken voor de Stasi omdat ze zichzelf daar moreel toe verplicht voelden.

Burgerinformanten
De Stasi, het Ministerium für Staatssicherheit, wordt alom gezien als een van de meest effectieve inlichtingendiensten ter wereld ooit. De Stasi had een enorme invloed op bijna ieder aspect van het leven in de DDR. Tot halfverwege de jaren tachtig groeide zowel binnen de DDR als in de bondsrepubliek West-Duitsland een netwerk van burgerinformanten. Geschat wordt dat de Stasi ten tijde van de ineenstorting van de DDR (1989) ongeveer 91.000 fulltime medewerkers had en daarnaast zo’n 300.000 informanten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×