Oud-voorzitters Eerste en de Tweede Kamer steunen Geschiedeniscentrum

1 minuut leestijd

De oud-voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer willen dat het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis subsidie blijft ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Ze schrijven dat dinsdag in een open brief aan de minister.

De open brief van de oud-voorzitters
Het kabinet maakte enige tijd geleden bekend de subsidie aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis te willen beëindigen. De oud-voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer schrijven te begrijpen dat het kabinet moet bezuinigen. Ze vinden echter dat de subsidie aan het geschiedeniscentrum niet stopgezet moet worden:

“Onder meer door de snelle doorstroming van politici, bestuurders, ambtenaren en journalisten is het collectieve parlementaire geheugen toch al gebrekkig. De redenen om in 1982 de Nationale Stichting Parlementaire Geschiedenis, die onder meer het Centrum ondersteunt, in het leven te roepen zijn eerder sterker dan zwakker geworden.”

Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de parlementaire geschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Het centrum brengt onder meer een jaarboek uit en daarnaast heeft het een serie boeken over de geschiedenis van naoorlogse kabinetten uitgebracht.

De open brief is ondertekend door oud-Tweede Kamervoorzitters Dolman, Deetman, Bukman, Van Nieuwenhoven, Weisglas en Verbeet en de vroegere Eerste Kamervoorzitters Van der Linden, Timmerman-Buck, Braks, Korthals Altes, Tjeenk Willink en Steenkamp.

De voorgenomen stopzetting van de subsidie vloeit voort uit het kabinetsplan om subsidies te schrappen die volgens de regering niet bijdragen aan de echte onderwijstaken. Dit moet zo´n 200 miljoen euro opleveren. Later deze week wordt in de Tweede Kamer gesproken over dit plan.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×