Dark
Light

Oude computerspellen naar Beeld & Geluid

Auteur:
1 minuut leestijd
Oude videogames in collectie Beeld & Geluid
Oude videogames in collectie Beeld & Geluid

De audiovisuele archiefinstelling Beeld en Geluid ontvangt maandag een collectie van zo’n 50 vroege videogames. De spellen worden aan het instituut overgedragen door de Nederlandse gameontwikkelaar Radarsoft.

Het gaat om spellen als Hopeloos en Eindeloos die in de jaren tachtig werden uitgebracht voor de Commodore 64 en MSX computers. Tot de collectie behoren ook verschillende bekende educatieve games, zoals Topografie Nederland en Tempo Typen, die werden gebruikt in het NCRV-televisieprogramma It’s All in the Game.

Omdat de mediaconsumptie zich in Nederland niet beperkt tot de traditionele kanalen van radio en televisie heeft Beeld en Geluid besloten zijn archief uit te breiden met nieuwe verzamelgebieden, zoals videogames en internetcultuur. Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid:

“Onze doelgroep wil kunnen ervaren hoe videogames zich hebben ontwikkeld tot een volwaardig onderdeel van de dagelijkse mediaconsumptie. Het bewaren en speelbaar houden van de belangrijkste Nederlandse gameproducties is daarom onontbeerlijk voor ons archief.”

×