Oude computerspellen naar Beeld & Geluid

De audiovisuele archiefinstelling Beeld en Geluid ontvangt maandag een collectie van zo’n 50 vroege videogames. De spellen worden aan het instituut overgedragen door de Nederlandse gameontwikkelaar Radarsoft.

Het gaat om spellen als Hopeloos en Eindeloos die in de jaren tachtig werden uitgebracht voor de Commodore 64 en MSX computers. Tot de collectie behoren ook verschillende bekende educatieve games, zoals Topografie Nederland en Tempo Typen, die werden gebruikt in het NCRV-televisieprogramma It’s All in the Game.

Omdat de mediaconsumptie zich in Nederland niet beperkt tot de traditionele kanalen van radio en televisie heeft Beeld en Geluid besloten zijn archief uit te breiden met nieuwe verzamelgebieden, zoals videogames en internetcultuur. Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid:

“Onze doelgroep wil kunnen ervaren hoe videogames zich hebben ontwikkeld tot een volwaardig onderdeel van de dagelijkse mediaconsumptie. Het bewaren en speelbaar houden van de belangrijkste Nederlandse gameproducties is daarom onontbeerlijk voor ons archief.”

Gulzigheid en lust (fragment van Het Narrenschip), ca. 1500-10, New Haven (USA), Yale University Art Gallery. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project. Met speciale medewerking van Museo Nacional del Prado.
Koning Willem-Alexander heeft vrijdag in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch een…
Overnachten in een schilderij van Vincent van Gogh
Ter promotie van een expositie in Chicago is de beroemde Franse slaapkamer…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

>>> Meer geschiedenisboeken
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier