Oudste huis van Zeeland staat in Flevoland

1 minuut leestijd

‘Huize Horsterwold’ in opgeleverde staat – Foto: Laboratorium voor Artefactstudies, Universiteit Leiden
Zaterdag wordt in Zeewolde (provincie Flevoland) de reconstructie van een boerderij uit de late Steentijd onthuld. De huisplattegrond waar de reconstructie op is gebaseerd, is in 1957 opgegraven bij Haamstede-Brabers in Zeeland en dateert uit de zogenaamde Vlaardingencultuur (c. 2900-2500 v.Chr.).

Archeologiestudenten van de Universiteit Leiden werkten afgelopen zomer bij Zeewolde aan de reconstructie van het huis. Ze maakten daarbij uitsluitend gebruik van werktuigen gemaakt van steen, been en gewei.

Binnenzijde van het dak – Foto Laboratorium voor Artefactstudies, Universiteit Leiden


De studenten wilden er achter komen hoe het bouwen van een huis zo’n 4000 jaar geleden ongeveer in zijn werk ging. Hoe efficiënt waren de verschillende werktuigen bijvoorbeeld en hoe lang duurde het voor een onervaren bouwer om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen?

De bouw werd daarom op prehistorische wijze en met steentijdgereedschap uitgevoerd. Zo werden de kuilen voor de palen die het dak dragen bijvoorbeeld uitgegraven met behulp van zogenaamde graafstokken.

Voor de verbindingen van het skelet van het huis werd gedroogde bast van de lindeboom gebruikt en het riet voor de dakbedekking werd in directe omgeving verzameld. Alleen bij het dekken van de hoogste delen van het dak bleek dat de archeologiestudenten een moderne ladder nodig hadden.

De prehistorische boerderij heeft de naam Huize Horsterwold gekregen en heeft een afmeting van 9,10 bij 3,80 meter.

De Universiteit Leiden werkte voor het project samen met de gemeente Zeewolde en Staatsbosbeheer. Het huis zal de komende tijd door Staatsbosbeheer gebruikt worden als centrum voor educatie en natuurbeleving. Het experimentele bouwproject werd gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Een van de studenten maakt een paalgat – Foto: Laboratorium voor Artefactstudies, Universiteit Leiden

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×