Paul Tibbets (1915-2007) was de piloot van het vliegtuig dat in 1945 voor het eerst een atoombom op een stad gooide. De Amerikaan bracht de eerste bom genaamd Little Boy naar de Japanse stad Hiroshima om de Japanners tot overgave te dwingen.
Het viegtuig waarin Tibbets vloog was een B-29 bommenwerper met het nummer 44-86292. Hij vernoemde het vliegtuig echter naar zijn moeder: Enola Gay.
Paul Tibbets en het Manhattan Project
Tibbets werd in 1944 geïnformeerd over het Manhattan Project – een geheim project van de Amerikanen waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom. Tibbets kreeg de opdracht een unit samen te stellen en trainen die tijdens de oorlog in staat zou zijn de atoombom te gebruiken.
Omdat het een geheim project betrof kon Tibbets niet openlijk over zijn werk praten. Hem was echter verteld dat hij, als hij bij een verzoek aan een of andere dienst nul op request kreeg, moest zeggen dat zijn verzoek voor ‘Silverplate’ was. Deze codenaam zou alle deuren openen.
Terugtocht
Het kostte de bom 57 seconden om vanaf de het vliegtuig op 550 meter boven de stad te geraken. Hier explodeerde de bom nadat springstof ervoor gezorgd had dat de twee urianiumcompartimenten in de bom samen kwamen en een kettingreactie genereerden.
Nadat de bom is afgeworpen laat Tibbets de Enola Gay een scherpe bocht maken en begint hij aan zijn terugreis. Volkomen zeker kan hij niet geweest zijn dat hij en zijn bemanning de gevolgen van de bom zouden overleven. Maar hij slaagt erin omgeschonden Amerika te bereiken. Iets voor drieën ’s middags zet Tibbets weer voet op Amerikaanse bodem. Later vertelt Tibbets dat hij en de bemanning na het afwerpen van de bom geïmponeerd naar buiten keken en de indrukwekkende gevolgen van de bom op dee foto vastlegden. Toen de piloot een gigantische paddestoelwolk op zag komen, besloot hij zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken.
Tibbets ontving verschillende eremedailles, waaronder de Purple Heart, Air Medal, WWII Victory Medal en de Air Force Outstanding Unit Award. In 1975 zei Tibbets geen slechte nachtrust te hebben over het gooien van de atoombom.
Ik slaap prima iedere nacht. We waren in oorlog… Je gebruikt dan wat je ter beschikking staat. Ik zag mijn missie als een missie die levens zou redden. Ik bombardeerde Pearl Harbor niet. Ik begon de oorlog niet, ik zou hem beëindigen.
Dood
Jaren nadat de atoombom is gegooid, in 1960, wordt Tibbets militair attaché in India. Daar wordt door alle politieke partijen echter heftig geprotesteerd tegen de aanwezigheid van de man die betrokken was bij het gooien van de eerste atoombom. Tibbets vertrekt daarom.
Paul Tibbets overlijdt op 1 november 2007 op 92-jarige leeftijd. Volgens een goede vriend van hem wilde Tibbets niet dat er een grafmonument zou komen. Hij zou hiermee hebben willen voorkomen dat tegenstanders van de atoombom zijn graf als platform voor acties zouden gebruiken.
Dubbel
In eigen land werd Tibbets door velen gezien als held. De atoombom die werd gebruikt om de Tweede Wereldoorlog te beëindigen wordt er door velen gezien als een noodzakelijk kwaad. De bom maakte wel een eind aan duizenden mensenlevens, maar als hij niet zou zijn gegooid zou de oorlog volgens hen nog veel langer hebben geduurd en veel meer slachtoffers hebben geëist. In de Verenigde Staten leeft bij velen echter ook de overtuiging dat een wapen als de atoombom vanwege zijn verwoestende werking nooit gebruikt mag worden. Kortom, de meningen lopen uiteen.