Paus biedt in Canada excuus aan voor leed inheemse kostscholen

3 minuten leestijd
St. Paul's Indian Industrial School, Middlechurch, Manitoba, 1901
St. Paul's Indian Industrial School, Middlechurch, Manitoba, 1901

Tijdens een bezoek aan de Canadese provincie Alberta heeft paus Franciscus nogmaals excuses aangeboden voor de rol die de rooms-katholieke kerk speelde bij misstanden op kostscholen voor inheemse kinderen.

Tussen 1870 en 1997 werden zeker 150.000 kinderen uit stammen als de Inuit, Métis en First Nations weggehaald bij hun ouders en ondergebracht bij zogenoemde residential schools. Doel was om de kinderen los te weken uit hun eigen cultuur en religie en hen zo snel mogelijk te laten assimileren in de dominante Canadese cultuur. De kinderen leefden zo ver mogelijk van hun ouders, moesten verplicht Engels of Frans spreken en kregen een streng christelijke opvoeding. Ook werden haardracht en kleding aangepast.

 Qu'Appelle Indian Industrial School in Lebret, Assiniboia. Op de voorgrond tenten van leden van de inheemse bevolking
Qu’Appelle Indian Industrial School in Lebret, Assiniboia. Op de voorgrond tenten van leden van de inheemse bevolking
In Canada waren in totaal 139 van dergelijke internaten. Op de scholen waren de leefomstandigheden vaak slecht en veel leerlingen kregen te maken met fysieke en ook seksuele mishandeling. Het schoolsysteem was geen nieuw fenomeen. In de Verenigde Staten waren eerder ook al soortgelijke kostscholen opgericht en ook Australië kende dergelijke instellingen.

De scholen in Canada werden geopend in opdracht van de overheid, maar de dagelijkse leiding was veelal in handen van de katholieke kerk. De laatste jaren komen er steeds meer verhalen naar buiten van mensen die op een kostschool zaten. Zo tekende het Reformatorisch Dagblad vorig jaar bijvoorbeeld het verhaal op van ene Daniel Kennedy, die als kind onder dwang naar een kostschool werd gebracht. Hij vertelde:

 
“In 1886, werd ik op twaalfjarige leeftijd gevangen met een lasso, vastgebonden en naar de kostschool in Lebret gebracht. Zes maanden nadat ik daar was ingeschreven, ontdekte ik tot mijn grote schrik dat ik mijn naam was kwijtgeraakt en dat ik nu een Engelse naam had gekregen. (…) Ze knipten mijn vlechten af. Dat was volgens de tradities van ons volk een teken van rouw. Hoe korter bij de wortels werd geschoren, hoe dichter stond het overleden familielid bij je. Ik vroeg me in stilte af of mijn moeder was gestorven, omdat ze mijn haar dicht bij de hoofdhuid hadden geknipt. Ik keek in de spiegel om te zien hoe ik eruit zag. Ik leek wel een pompoen. Als dit beschaving is, wil ik er niets mee te maken hebben, dacht ik. Ik rende weg van school, maar ik werd gevangen genomen en teruggebracht.”

In 1969 kwamen alle scholen onder direct beheer van de Canadese overheid te staan.

Excuses

De Canadese premier Stephen Barber bood in 2008 namens de regering officieel excuses aan voor de behandeling van de Canadese inheemse volken en het internaatsysteem. Hierna werd een onderzoekscommissie ingesteld die in 2015 een rapport presenteerde waarin werd gesproken van “culturele genocide”. Twee jaar later kwam de zaak weer breed in het nieuws nadat bij een voormalige school in British Columbia de lichamen van 215 inheemse kinderen werden gevonden. Kort hierna trof men ook bij andere voormalige internaten anonieme graven aan. Geschat wordt dat er bij de residental schools in totaal zo’n vijfduizend kinderen op onnatuurlijke wijze om het leven kwamen.

Vaticaan

Paus Franciscus in 2021
Paus Franciscus in 2021 ( Quirinale.it – wiki)
April dit jaar bood paus Fransiscus al excuses aan voor het gedrag van vertegenwoordigers van de katholieke kerk tegenover inheemse kinderen in Canada. Na een overleg met vertegenwoordigers van de First Nations, Inuit en Métis vroeg de paus toen, in navolging van de Canadese bisschoppen, om vergeving. Een leider van de inheemse delegatie reageerde toen positief op de excuses en sprak van een “historische stap”. Maar hij voegde daar ook het volgende aan toe:

“De volgende stap is dat de Heilige Vader zijn excuses bij onze families thuis aanbiedt. Zij willen deze woorden ook horen.”

De verwachting was dat de paus deze zomer inderdaad nogmaals excuses zou aanbieden, tijdens een al gepland zesdaags bezoek aan Canada. Na aankomst sprak de kerkleider van een ‘strafbedevaart’. Maandag bezocht de paus Maskwacis, een inheemse gemeenschap in de Canadese provincie Alberta, waar enkele duizenden oud-leerlingen van die Indian Residential Schools naar aanleiding van zijn komst bijeen waren gekomen. In een toespraak stond de paus uitgebreid stil bij het “catastrofale” kostscholenbeleid en bood hij nogmaals zijn excuses aan.

“Wat ons christelijk geloof ons vertelt, is dat dit een rampzalige fout was, onverenigbaar met het evangelie van Jezus Christus. Ik smeek nederig om vergiffenis voor het kwaad dat door zoveel christenen is begaan tegen de inheemse volkeren.”

Beelden van het bezoek van de paus aan Maskwacis:

Bronnen â–¼

-https://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2022/july/documents/20220725-popolazioniindigene-canada.html
-https://geschiedenismagazine.nl/de-kindergraven-van-canada-en-de-internaten-waar-150-000-kinderen-gedwongen-verbleven
-https://www.rd.nl/artikel/935176-kerken-canada-werkten-mee-aan-cultiveren-inheemse-kinderen
-https://nos.nl/artikel/2423507-paus-maakt-in-vaticaan-excuses-aan-inheemse-volken-canada
-https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/excuses-paus-voor-misstanden-op-canadese-kostscholen-excuses-zijn-mooi-maar-ook-gratis~bc20bb70/
-https://www.youtube.com/watch?v=YeYUVHOFIkE

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×