Met een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer is het onbewoonde Hanseiland, iets ten noordwesten van het vasteland van Groenland, vrij klein. Toch hadden Denemarken en Canada al decennialang een conflict over het eiland. Nu is dit territoriale geschil eindelijk opgelost.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de in Oekraïne geboren Helmut Oberlander onderdeel uit van Einsatzkommando 10a, een doodseskader van de nazi’s dat verantwoordelijk was voor de moord op tienduizenden Joden, communisten, partizanen, intellectuelen en zigeuners.
Met de tentoonstelling het Magnetisch Noorden in Kunsthal Rotterdam, gaat een in Nederland onbekende wereld open. Tachtig werken van de zogenoemde Group of Seven bieden een venster op de ongerepte natuur van Noord Canada, zoals tijdens de eerste helft van de vorige eeuw gezien door de gekleurde blik van Canadese kunstenaars.
De Gold Rush in de Amerikaanse staat Californië, van 1848 tot 1856, is vrij algemeen bekend. Na de vondst van goud migreerden in deze periode meer dan 300.000 mensen naar de Amerikaanse staat, waar ze zo’n 340.000 kilogram goud dolven. Minder mensen hebben gehoord van de Gold Rush van Klondike, een riviertje in Yukon Territory in het noordwesten van Canada.
Na de bevrijding hebben de Canadezen geprobeerd de Goudstikker-collectie als oorlogsbuit te vorderen. De Nederlandse Inlichtingendienst, in de persoon van majoor Cees Fock, heeft dit weten te voorkomen door de collectie in het geheim over te laten brengen naar de kluis van het Stedelijk Museum te Zandvoort.
Door muziekkenners wordt hij beschouwd als de godfather van de grunge: de Canadese zanger-gitarist Neil Young. Geldt als grote inspirator van veel grungebands – zoals Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden – en als heraut van meerdere generaties singer-songwriters.
De vrouw uit Montreal bezocht de beroemde ruïnestad vijftig jaar geleden tijdens haar huwelijksreis. Ze heeft Italiaanse voorouders en bezocht het land destijds voor het eerst. Ze besloot een aandenken aan Italië mee naar huis te nemen.
De Britse ontdekkingsreiziger John Franklin (1786-1847) kreeg honderdzestig jaar geleden de opdracht om in het Canadese noordpoolgebied een westelijke doorvaart te vinden. Van Franklin en zijn 129 bemanningsleden werd nooit meer wat vernomen. Onlangs is echter een van de schepen van de ontdekkingsreiziger gevonden.