Dark
Light

Canada

Artikelen over of gerelateerd aan de geschiedenis van Canada.
De dood van James Wolfe, de aanvoerder van de Britse troepen, tijdens de Slag om Quebec (1759). Schilderij door Benjamin West (1738–1820), 1770. National Gallery of Canada (ID: 8007)

De slag die het lot van Canada bezegelde

“Now, God be praised, I will die in peace” Zo klonken de laatste woorden van de stervende James Wolfe, de aanvoerder van de Britse troepen die zopas voor de poorten van Quebec in Canada het Franse leger hadden verslagen. Ondanks de pijn, moet de generaal toch eveneens een gevoel van opluchting hebben gekend. Deze slag was het succesvolle einde van
E. Carr, Big Raven 1931 (Art Canada Institute) foto Marina Marijnen

Canada verbeeld in schilderkunst 1910-1940

Met de tentoonstelling het Magnetisch Noorden in Kunsthal Rotterdam, gaat een in Nederland onbekende wereld open. Tachtig werken van de zogenoemde Group of Seven bieden een venster op de ongerepte natuur van Noord Canada, zoals tijdens de eerste helft van de vorige eeuw gezien door de gekleurde blik van Canadese kunstenaars.
Gouddelvers bij Klondike, ca. 1899

Goud van Klondike maakte Dagobert Duck rijk

De Gold Rush in de Amerikaanse staat Californië, van 1848 tot 1856, is vrij algemeen bekend. Na de vondst van goud migreerden in deze periode meer dan 300.000 mensen naar de Amerikaanse staat, waar ze zo’n 340.000 kilogram goud dolven. Minder mensen hebben gehoord van de Gold Rush van Klondike, een riviertje in Yukon Territory in het noordwesten van Canada.