Het Pentagon – Ministerie van Defensie van Amerika

1 minuut leestijd
Het Pentagon – Ministerie van Defensie van Amerika - cc
Het Pentagon – Ministerie van Defensie van Amerika - cc

Het Pentagen, de benaming voor het opvallende vijfhoekige gebouw van het Amerikaanse Ministerie van Defensie in Arlington.

Het Pentagon werd ontworpen door de Amerikaanse architect George Bergstrom (1876-1955). Hij liet zich hierbij inspireren door bouwwerken uit vroeger tijden. Een geometrische constructie van het pentagon (vijfhoek) werd al vanaf begin zestiende eeuw in het Italiaanse gebastioneerde stelsels gebruikt.

Voorbeelden van oude opgetrokken bolwerken met een vijfhoekige plattegrond zijn de citadel van Antwerpen (1567-1572) en ‘s-Hertogenbosch (ca. 1640).

De Tweede Wereldoorlog was in volle gang toen in Amerika begonnen werd met de bouw van het Pentagon. De bouw ving op 11 september 1941 aan en was ongeveer zestien maanden later, op 15 januari 1943 gereed. De bouw werd geleid door de kolonel Leslie Groves. Later leidde deze kolonel het Manhattanproject, de geheime operatie waarmee de Verenigde Staten de atoombom ontwikkelden.

Het Pentagon heeft een oppervlakte van 117,000 m², is 24 meter hoog en heeft zeven verdiepingen (5 boven de grond en 2 ondergronds)

Aanslag 2001

Aanslag op het Pentagon in 2001
Aanslag op het Pentagon in 2001
Op 11 september 2001, precies zestig jaar nadat begonnen was met de bouw, boorde zich een door vijf leden van Al Qaida gekaapt vliegtuig in de westvleugel van het gebouw. Hierbij kwamen 125 mensen die rond die plek van het gebouw werkten om het leven kwamen. Ook alle 64 inzittenden van het vliegtuig kwamen om. Op het moment van de aanslag werd het Pentagon gerenoveerd waardoor veel kantoren leeg stonden. Hierdoor bleef het dodental relatief laag.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×