Dark
Light

Peuter uit de ijstijd ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
IJs (cc - Pixabay - robynm)
IJs (cc - Pixabay - robynm)

Onderzoekers hebben in het subarctisch gebied in Noord Amerika de oudste menselijke resten ooit in het gebied gevonden. Dat melden verschillende buitenlandse media.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Alaska Fairbanks zijn de menselijke resten 11.500 jaar oud en van een driejarig kind. Het lichaam werd gevonden in een vuurplaats waarbij het kind gedeeltelijk is gecremeerd. Onder het kind werden verschillende resten gevonden van kleine zoogdieren, vogels, vissen en planten.

Uit gebitsanalyse van het kind blijkt dat hij of zij verwant is met zowel Aziaten als Indianen. Het kind leefde dan ook in de tijd dat de zogenaamde Beringlandbrug nog begaanbaar was. Volgens de wetenschap was dat een brug die Azië met Amerika verbond. Aziaten zouden daarover naar Noord-Amerika zijn getrokken. De familie van de kleuter was waarschijnlijk nog maar kort naar het nieuwe continent vertrokken, want uit de verschillende vondsten blijkt dat ze nog veel Aziatische gewoontes hadden. Ook had het kind nog sterke Aziatische trekken. De brug raakte naar verloop van tijd onder water, waardoor de continenten werden gescheiden.

De ontdekking is interessant omdat het nieuw licht werpt op de gewoontes van de mensen die rond die tijd in Noord-Amerika leefden. De onderzoekers hopen door de goede staat van de resten en de afgelegen plek van de vondst goed onderzoek te kunnen doen. Ook is dit de eerste vondst waarbij zoveel resten van de leefomgeving zijn gevonden, waardoor wetenschappers hopen meer te weten te komen van het gedrag van deze vroege mens.

Aangezien de resten van etenswaren onder het kind lagen denken de onderzoekers dat de vuurplaats na de dood van het kind werd verlaten. Omdat het kind niet helemaal is verbrand, hopen wetenschappers nog DNA materiaal te kunnen vinden, waardoor ze nog meer te weten kunnen komen over de peuter.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×