Place de la Concorde – Een belangrijk plein in Parijs

Place de la Révolution
2 minuten leestijd
Place de la Concorde - cc
Place de la Concorde - cc

Het meer dan acht hectare grote plein Place de la Concorde, gevestigd in het achtste arrondissement van Parijs, heeft in de loop der tijden een aantal keer een nieuwe naam gekregen. Momenteel kennen we het plein dus als Place de la Concorde, maar tijdens de Franse Revolutie heette het toepasselijk Place de la Révolution.

Place de la Concorde
Place de la Concorde – Foto: CC/MarkusMark
Ook de obelisk die nu verbonden is met het plein heeft er niet altijd gestaan. In de periode voor de Franse Revolutie stond er op het Place de la Concorde een beeld van koning Lodewijk XV. Tijdens de revolutie werd dit beeld echter vernield en moest het plaatsmaken voor een guillotine.

De guillotine stond er niet alleen als beeld, maar werd daadwerkelijk gebruikt. In tweeënhalf jaar tijd werden er op het plein maar liefst 1119 executies voltrokken. De beroemdste personen die op het plein de dood vonden zijn koning Lodewijk XVI, zijn vrouw Marie Antoinette en de revolutionairen Georges Danton en Maximilien de Robespierre.

Executie van Robespierre op de Place de la Concorde
Executie van Robespierre op de Place de la Concorde

Aanleg van het Place de la Concorde

Het grote achthoekige plein werd in 1755 ontworpen door de Franse architect Ange-Jacques Gabriel. Het werd vernoemd naar de toenmalige koning: ‘Place Louis XV’. Ironisch genoeg werd zijn kleinzoon die hem opvolgde, koning Lodewijk XVI, later dus op dat plein ter dood gebracht.

Centraal op het plein was destijds een groot standbeeld van koning Lodewijk XV te vinden. Tijdens de Franse Revolutie werd dit beeld naar beneden gehaald en kreeg het plein een andere naam: Place de la Révolution.

Place de la Concorde in de regen - Foto: Chris Rachel Spatz
Place de la Concorde in de regen – Foto: Chris Rachel Spatz

Obelisk

Momenteel is in het midden van het Place de la Concorde een 23 meter hoge obelisk te vinden. De Egyptische onderkoning Mohamed Ali schonk de obelisk in de negentiende eeuw aan Parijs in ruil voor een klokkentoren in Caïro. Oorspronkelijk bevond deze obelisk zich voor de Luxortempel in Egypte. De obelisk maakt deel uit van de zogenaamde Naalden van Cleopatra, drie obelisken in drie westerse steden: Parijs, Londen en New York. Naast de obelisk staan twee grote fonteinen.

De obelisk arriveerde overigens in Frankrijk zonder de goudkleurige spits die er nu op te vinden is. In 1998 gaf de Franse regering opdracht een nieuwe piramidevormige top op de obelisk te plaatsen.

Franse steden

Aan de buitenzijden van het achthoekige plein zijn verschillende beelden te zien. In de acht hoeken staan beelden die de grootste Franse steden uitbeelden: Lille, Strassbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest en Rouen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×