De Koninklijke Bibliotheek en de NTR presenteren begin november een vierdelige podcastserie over het Venlo-incident. De makers willen laten zien hoe de berichtgeving in de media over dit incident in november 1939 flink werd gemanipuleerd. Dusdanig, dat Hitler-Duitsland de gebeurtenis zelfs als excuus gebruikte om Nederland later de oorlog te verklaren.
Op 9 november 1939 vond er een geheimzinnig incident plaats in Venlo, pal aan de grens met Duitsland. Twee Britse spionnen werden ontvoerd, een Nederlandse werd neergeschoten en overleed. Uit het krantenarchief van de KB blijkt dat er nog wel melding werd gemaakt van dit ‘Venlo-incident’, maar dat de regeringspersdienst probeerde de berichtgeving erover te censureren. KB-collectiespecialist Huibert Crijns:
‘Vervolgens is het lange tijd stil, waarna we – gevoed door Duitsland – tendentieuze berichten zien opduiken waarin de opgepakte spionnen van een complot tegen Hitler worden beticht. Het Venlo-incident laat zien dat desinformatie iets is van alle tijden, en vooral in oorlogstijd veelvuldig wordt ingezet.’
Parallellen
In vier afleveringen duikt Crijns, samen met Andere Tijden-regisseur Paul Ruigrok, in de gebeurtenissen bij Venlo. Er wordt gekeken naar het vooroorlogse Haagse inlichtingenmilieu, de achtergronden van de betrokkenen en naar de parallellen die met het heden te trekken zijn. De makers bezoeken verder in München de plek waar op 8 november 1939 een mislukte bomaanslag op Hitler plaatsvond en ze vinden de neef van de man die daadwerkelijk achter deze aanslag zat. In de serie komen diverse deskundigen aan het woord, waaronder emeritus-hoogleraar Bob de Graaff, universitair docent Willemijn Aerdts en de Venlose historicus Marcel Hogenhuis.
De podcast is vanaf woensdag 8 november 2023 te beluisteren via de verschillende podcastplatforms.