Poederdoos gevonden in beroemd wrak bij Texel

1 minuut leestijd
Detail van de poederdoos (Kaap Skil)
Detail van de poederdoos (Kaap Skil)

In een zeventiende-eeuws scheepswrak voor de kust van Texel hebben archeologen een bijzondere poederdoos aangetroffen. Het zogenaamde Palmhoutwrak werd beroemd doordat er enkele jaren geleden een zijden japon in werd gevonden. Maar het wrak herbergt dus nog veel meer objecten.

De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)
De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)
De afgelopen tijd zijn in het wrak honderden voorwerpen en vele unieke stukken textiel gevonden. Deze worden stuk voor stuk onderzocht en beschreven, onder meer door medewerkers van de Universiteit van Amsterdam. Deze week bracht cultuurminister Ingrid van Engelshoven een bezoek aan Kaap Skil, een museum dat verschillende objecten uit het Palmhoutwrak toont. Tijdens het bezoek van de minister werd onder meer de ontdekte poederdoos voor het eerst getoond.

Mythologische afbeelding

De poederdoos is gemaakt van verguld messing. Op het deksel staat een afbeelding van Leda en de zwaan. Deze afbeelding verwijst naar een mythologisch verhaal uit de Oudheid. Het verhaal gaat over de Griekse oppergod Zeus die zichzelf in een zwaan veranderde om Leda, een getrouwde vrouw, te verleiden.

Ook op de achterzijde is een beeltenis aangebracht, maar deskundigen hebben nog niet kunnen vaststellen wat hier precies wordt afgebeeld. Het onderzoek hiernaar loopt nog.

Het rijk versierde doosje heeft honderden jaren op de zeebodem gelegen en is aangetast door het zeewater. Daardoor zijn de details niet allemaal goed zichtbaar. Deskundigen gaan de poederdoos onderzoeken en daarna wordt het voorwerp gerestaureerd. Na restauratie is het doosje te zien in Museum Kaap Skil op Texel.

Lees ook: Adellijke garderobe uit Gouden Eeuw gevonden in de Waddenzee

De poederdoos

De poederdoos (Kaap Skil)
De poederdoos (Kaap Skil)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×