Polen boos op Russische ambassadeur om WOII-uitspraken

In Polen is met boosheid gereageerd op uitspraken van de Russische ambassadeur in Polen, Sergej Andrejev. Die zei onlangs dat Polen medeschuldig is aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939. Dat meldt de Telegraaf.

Volgens de ambassadeur is de relatie tussen Rusland en Polen sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo slecht geweest, omdat Polen heeft besloten de politieke en culturele contacten te bevriezen. Met name de uitspraak van de ambassadeur over de schuld aan het uitbreken van de oorlog is in Polen zeer slecht gevallen. Volgens Andrejev blokkeerde Polen veelvuldig de opbouw van een coalitie tegen Adolf Hitler en is het daardoor zelf verantwoordelijk voor de Russische invasie van 1939.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Grzegorz Schetyna is boos. Hij heeft aangegeven de ambassadeur op het matje te roepen. Volgens hem heeft de ambassadeur een gebrek aan historische kennis en worden de historische gebeurtenissen op een hypocriete manier geïnterpreteerd.

Molotov-Ribbentrop-pact

Ondertekening van het Molotov-von Ribbentrop-pact
Ondertekening van het Molotov-von Ribbentrop-pact
Polen werd eind jaren dertig van de vorige eeuw het slachtoffer van een geheime afspraak tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie, het zogenaamde Molotov-Ribbentroppact. Met dit pact beloofden Duitsland en de Sovjet-Unie neutraal te blijven als een van hen door een derde land zou worden aangevallen. In het geheim verdeelden ze echter ook Polen tussen beide landen. Hitler zag met dit pact op zak zijn kans schoon. Op 1 september 1939 vielen zijn legers Polen binnen en kort hierna viel de Sovjet-Unie Polen van de andere kant binnen.

- advertentie -

In 2009 verwierp Vladimir Poetin het Molotov-Ribbentroppact. Hij noemde het pact destijds ‘immoreel’.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: