Dark
Light

Portret Mandela op bankbiljetten Zuid-Afrika

Auteur:
1 minuut leestijd
Portret Mandela op bankbiljetten Zuid-Afrika
Portret Mandela op bankbiljetten Zuid-Afrika

Het portret van oud-president Nelson Mandela krijgt een plek op de nieuwe bankbiljetten van Zuid-Afrika. De huidige Zuid-Afrikaanse president, Jacob Zuma, heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Mandela in 2008 – Foto: CC
Op dit moment staan er afbeeldingen van wilde dieren op de bankbiljetten in Zuid-Afrika. Tegen het eind van dit jaar zullen de nieuwe biljetten in roulatie komen. Het gaat om bedragen van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

De nieuwe ontwerpen voor de biljetten werden zaterdag gepresenteerd door Jacob Zuma tijdens een bijeenkomst in de centrale bank van zuid-Afrika. Het was zaterdag precies 22 jaar geleden dat er een einde kwam aan de gevangenschap van Mandela.

Nelson Mandela was in de jaren zestig een van de leiders van de bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC) en werd in juni 1964 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf omdat hij leiding gaf aan de militaire vleugel van het ANC. De vrijheidsstrijder zat onder meer jarenlang gevangen op Robbeneiland.

Gedurende zijn gevangenisstraf werd Mandela hét symbool van de strijd tegen apartheid. In 1990 werd hij vrijgelaten. Vier jaar later werd hij gekozen tot president van Zuid-Afrika.

Lees ook: Apartheid (1948-1990)
Overzicht van citaten van Nelson Mandela

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×