De Nederlandse documentaire 900 dagen – mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad is afgelopen weekend op het ArtDokFestival in Moskou in de prijzen gevallen.
De documentaire van regisseur Jessica Gorter won de Special Jury Prize for Long Documentary. Op het internationale documentairefestival IDFA won de docu eerder dit jaar al de award voor Beste Nederlandse Documentaire.
900 Dagen gaat over
het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad werd op 8 september 1941 omsingeld door de nazi’s. Het beleg zou tweeënhalf jaar duren en meer dan een miljoen slachtoffers vergen. De drie miljoen inwoners van de stad zaten in 1941 als ratten in de val, zonder eten en drinkwater.
De film vangt volgens de makers de “worsteling van enkele overlevenden” met de heldenmythe die later door de autoriteiten rond het beleg van de stad werd gecreëerd. Die mythe zou in schril contrast staan met de “gruwelijke werkelijkheid” waarover de overlevenden jaren niet mochten spreken. In de docu spreken enkele overlevenden zich voor het eerst openlijk uit over wat zij daadwerkelijk meemaakten én gaan ze in op de naoorlogse censuur.
De documentairemakers:
Het beleg van Leningrad vond plaats in een land waar propaganda belangrijker was dan de waarheid en waar geschiedvervalsing de norm was. Direct na de oorlog werd elke vorm van aandacht voor het beleg verboden en vanaf 1960 roept de communistische propagandamachine het beleg van Leningrad uit tot symbool van nationale heldenmoed.
Volgens de makers werden vragen over Stalin’s oorlogsbeleid hierdoor vermeden. De documentaire is geproduceerd door Zeppers Film in coproductie met IKON. Vanaf 12 januari is 900 Dagen in verschillende Nederlandse filmtheaters.