Privébibliotheek Charles Darwin online toegankelijk

1 minuut leestijd
Deel van de bibliotheek van Charles Darwin
Deel van de bibliotheek van Charles Darwin (CC BY 4.0 - Wellcome Collection - wiki)

De persoonlijke bibliotheek van de beroemde bioloog Charles Darwin is online gezet. Dit ter gelegenheid van de 215de geboortedag van de grondlegger van de evolutietheorie.

Charles Darwin in 1869
Charles Darwin in 1869
De driehonderd pagina’s tellende catalogus van Darwin Online bevat informatie over ruim dertienduizend boeken, tijdschriften, pamfletten en andere documenten. Het gaat met name om wetenschappelijke werken, over biologie en geologie. Daarnaast bevat de bibliotheek onder meer reisverslagen en werken over filosofie, religie en kunst.

Drijvende kracht achter het digitaliseringsproject is de Britse wetenschapshistoricus John van Wyhe, die er maar liefst achttien jaar aan werkte. Volgens de onderzoeker laat de bibliotheek zien hoezeer Darwin zich verdiepte in het werk van andere wetenschappers.

Ook geeft de collectie een indruk van de ontwikkeling die de bioloog als wetenschappelijk denker doormaakte. In het verleden zijn ook wel eens overzichten gemaakt van de bibliotheek van Darwin. Na zijn onderzoek concludeert Wyhe dat die verre van compleet waren. Eerdere inventarisaties bevatten slechts 15 procent van de werken die nu opgenomen zijn in Darwin Online.

Origin of Species

De catalogus bevat 9.300 links naar gratis online beschikbare kopieën van de bibliotheekinhoud, waardoor het publiek kennis kan maken met de teksten die door Darwin gelezen werden. Sommige werken verzamelde Darwin al zeer vroeg in zijn leven. Zo bevat de bibliotheek bijvoorbeeld ook oude schoolboeken.

Op Darwin Online zijn ook verschillende gedigitaliseerde pagina’s uit het originele manuscript van On the Origin of Species te vinden, waarin de Engelsman zijn beroemde evolutietheorie uit de doeken deed.

Boek: Autobiografie van Charles Darwin 1809-1882

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×