Dark
Light

RAF-terroriste komt vervroegd vrij

Auteur:
1 minuut leestijd

Birgit Hogefeld, een voormalig lid van terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF), komt later deze maand vervroegd vrij. Een Duitse rechtbank is vrijdag akkoord gegaan met een verzoek om vervroegde vrijlating.

De momenteel 54-jarige Hogefeld werd in 1996 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege een bomaanslag op een militaire luchtbasis in Frankfurt waarbij een Amerikaanse militair om het leven kwam. Drie jaar voor haar veroordeling was Hogeveld in het Oost-Duitse dorp Bad Kleinen gearresteerd. Haar partner Wolfgang Grams werd toen door de politie doodgeschoten.

De RAF was een links extremistische terreurgroep die vanaf de jaren zeventig tientallen moorden en bomaanslagen pleegde. De terreurorganisatie, ook wel Baader-Meinhofgroep genoemd, wilde middelsde methode van de stadsguerrilla een maatschappijomwenteling tot stand brengen. De groepering richtte zich met name tegen Amerikaans imperialisme en het kapitalistisch systeem. Op 20 april 1998 liet de organisatie in een communiqué weten zich te hebben opgeheven.

Hogeveld en haar partner Wolfgang Grams werden gezien als de leiders van de derde generatie van de RAF.

In 2008 bepaalde de rechter nog dat Birgit Hogefeld vanwege de ernst van het misdrijf minimaal achttien jaar in de cel moest zitten. Nu heeft de rechter echter bepaald dat Hogefeld nog deze maand vrijgelaten kan worden. Volgens de rechter zou Hogefeld een “positieve ontwikkeling” doorgemaakt hebben. Hogefeld zou haar verantwoordelijkheid voor de misdrijven van de RAF hebben erkend en zich daarnaast hebben gedistantieerd van het gedachtegoed van de terreurgroep.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×