Week van de koloniale geschiedenis

Ravensbrück-herdenking op Museumplein

Monument op het Leidseplein
Op het Museumplein in Amsterdam is zondag een herdenking gehouden voor slachtoffers van concentratiekamp Ravensbrück.

In het Duitse concentratiekamp Ravensbrück werden tijdens de oorlog vrouwen gevangen gehouden. Het overgrote merendeel van de in totaal circa 130.000 vrouwen die in het kamp werden opgesloten, vond er de dood. Het kamp werd op 30 april 1945 door het Sovjet-leger bevrijd.


Bij het monument op het Museumplein in Amsterdam wordt ieder jaar een herdenking gehouden. Dit als eerbetoon aan de vrouwen die in het kamp stierven en als bemoediging voor de nabestaanden en de vrouwen die het kamp overleefden. Bij het monument is een minuut stilte gehouden en werden gedichten voorgedragen en zijn bloemen neergelegd. De herdenking werd onder meer bijgewoond door waarnemend burgemeester Eberhard van der Laan en leerlingen van de Nicolaas Maesschool in Amsterdam.

- advertentie -

De herdenkingen bij het monument worden georganiseerd door Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, opgericht door vrouwen die het kamp overleefden.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: