Week van de koloniale geschiedenis

Recordbedrag voor Enigma-codeermachine

Foto: Christie’s
Bij Christie’s in Londen is donderdag een Enigma-codeermachine uit de Tweede Wereldoorlog geveild. De machine bracht 150.000 euro op. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor een Enigma-codeermachine.

- ad -

Het ging om een drierotorige versie van de bekende Enigma-codeermachine. Deze machines, ook wel Schlüsselmaschine E genoemd, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt zodat er in een soort geheimtaal gecommuniceerd kon worden.

In Groot-Brittannië probeerde een groot aantal codebrekers vanuit Bletchley Park de Duitse communicatiecode te breken. Uiteindelijk slaagden de Britten hierin waardoor de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor konden zijn. De Duitsers gebruikten overigens ook nog de zogenaamde Lorenz-code voor contacten tussen bijvoorbeeld Adolf Hitler en de hoge officieren. Deze code werd al vroeg in de oorlog gekraakt, maar in de eerste periode

- advertentie-

- ad -
- advertentie -duurde het soms drie weken voordat een bericht werd ontcijferd. Dankzij een door de wiskundige Max Newman ontwikkeld apparaat, de Colossus, kon de code al binnen een aantal uren vertaald worden.

Deze machine speelde een belangrijke rol bij D-Day, aangezien de bezetter door de geallieerde bombardementen alle berichten radiografisch via de Lorenz moesten sturen en de geallieerden dus vrij snel wisten wat de Duitsers van plan waren.

De Enigma-machine die donderdag is geveild komt uit 1939 en werd gebruikt in de Hollywood-film Enigma uit 2001.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Het einde van de megafauna

  Het einde van de megafauna

  Australië verloor meer dan 90% van zijn reuzen, de Amerika’s zo’n 75%. In het laatste geval was daar slechts een millennium voor nodig. Als de mens de oorzaak was, hoe … Lees verder »
 • Vrijen met God

  Vrijen met God

  In het verre verleden was seksualiteit sterk verbonden met heiligheid en de goden. Vruchtbaarheid speelde hierin een cruciale rol. Lees verder »
 • Oudewater, stad van het touw en de Geelbuiken

  Oudewater, stad van het touw en de Geelbuiken

  De inwoners van de Utrechtse stad Oudewater worden ook wel “Geelbuiken” genoemd. Vroeger liepen dan ook veel inwoners van de stad letterlijk rond met een gele buik. Die gekleurde buik … Lees verder »
 • De Taalgrens

  De Taalgrens

  Versterkingen langs de Chaussée Brunehaut waren niet alleen een grens tussen löss en zand, tussen welvarende graanvilla’s en keuterboeren, maar ook tussen Latijn en Frankisch. De Taalgrens was ontstaan. Lees verder »
Meer tips ➱