Week van de koloniale geschiedenis

Restauratiepremie voor kasteel Wallemote

Ksteel Wallemote – Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 600.000 euro uitgetrokken voor de interieurrestauratie van kasteel Wallemote in Izegem.

Het landhuis, gebouwd in 1913 naar een ontwerp van architecten Janssens en Vercoutere, staat sinds 2001 op de lijst van beschermde monumenten. Een eerste restauratiefase, waarvoor eveneens een restauratiepremie van ongeveer 600.000 euro was toegekend, is reeds afgerond. Daarbij zijn de gevels en daken gerestaureerd.Nu wordt dus het interieur onder handen genomen. Minister Bourgeois:

- advertentie -

Ik ben verheugd deze subsidie te kunnen toekennen aan mijn stad. Het kasteel Wallemote is een prachtig, eclectisch landhuis, waarbij herbestemming de ideale manier is om dit waardevolle pand een toekomst te geven. Sinds 1997 is het kasteel eigendom van de stad Izegem. Het omliggende park behoort toe aan de provincie West-Vlaanderen, en staat open voor het publiek.

Het monumentale landhuis kasteel Wallemote staat in het midden van een park. Het werd in 1913 tegelijkertijd opgetrokken met het kasteel ‘Wolvenhof’, in opdracht van de familie Vanden Bogaerde uit Izegem. Beide kastelen zijn in hetzelfde park gelegen. Kasteel Wallemote heeft volgens het ministerie verwijzingen naar de ‘classicerende neobarok’ en de zogenaamde ‘Franse’ stijlen: een bakstenen gebouw op een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen onder een schilddak, bedekt met imitatieleien.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: