Dark
Light

Richard III krijgt maart volgend jaar zijn herbegrafenis

Auteur:
2 minuten leestijd
Resten van Richard III zoals die onder de parkeerplaats aangetroffen werden - Afb: Antiquity
Resten van Richard III zoals die onder de parkeerplaats aangetroffen werden - Afb: Antiquity

De Engelse koning Richard III, wiens resten twee jaar geleden onder een parkeerplaats werden gevonden, krijgt op 26 maart volgend jaar een herbegrafenis in de kathedraal van Leicester. De autoriteiten hebben dat afgelopen week bekendgemaakt.

Richard III van Engeland
Richard III van Engeland
Voordat de herbegrafenis plaatsvindt, reist de koning in een loden kist onder meer naar naar Bosworth, waar hij in 1485 zijn belangrijke slag verloor. Ook andere locaties die een belangrijke rol speelden in het leven van de vorst worden aangedaan.

De herbegrafenis en herdenkingsactiviteiten moeten ook zorgen voor enig eerherstel voor de koning die volgens kenners onterecht alleen herinnerd wordt als bloeddorstige machtswellusteling.

Brute vorst en tiran

Richard III regeerde van 1483 tot 1485 en was de laatste koning uit het Huis Plantagenet. Hij kwam op een nogal brute manier aan de macht. In het voorjaar van 1483 was zijn broer, koning Eduard IV, om het leven gekomen. Richard werd toen regent voor neefje Eduard V maar hij wilde meer macht. Al snel sloot hij zijn neefje daarom op in de Tower en liet hij zich door het parlement tot koning uitroepen.

Met deze actie had de nieuwe koning zich niet erg populair gemaakt. Zijn troon was ook geen enkel moment veilig. In 1485 werd hij aangevallen door een leger onder leiding van Hendrik Tudor, graaf van Richmond. In augustus werd er slag geleverd bij Bosworth en Richard III kwam daarbij om het leven en werd haastig begraven. Zijn kroon werd overgenomen door Hendrik Tudor (koning Hendrik VII).

Richard III is onder meer bekend dankzij een toneelstuk van Shakespeare. In dat toneelstuk wordt hij afgeschilderd als een brute vorst en tiran. Historici zetten vraagtekens bij de verhalen over de wrede koning. Veel van de verhalen zouden de wereld in zijn geholpen in opdracht van zijn rivaal en opvolger Hendrik VIII, die uiteraard niet erg gebaat was bij positieve verhalen over de laatste koning van het Huis Plantagenet.

Britse koninklijke familie

Dankzij de vondst van zijn skelet hebben onderzoekers zich de afgelopen jaren verder verdiept in het leven van de koning en is het beeld over zijn heerschappij wat genuanceerd.

De herbegrafenis van Richard III wordt volgend jaar live uitgezonden door Channel 4. Hoe de begrafenis er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Naar verluidt zou ook een lid van de huidige Britse koninklijke familie aanwezig zijn. Nadere details worden later bekendgemaakt.

Bezoekerscentrum

Op de locatie waar de resten van de koning gevonden werden, wordt over enige tijd een bezoekerscentrum geopend. Het levensverhaal van de koning én de zoektocht naar zijn resten staan daar centraal.

Richard III – Date of the Reinterment

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×