Dark
Light

Rijksarchief België stelt ITS-archieven open

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Algemeen Rijksarchief
Het Algemeen Rijksarchief van België stelt miljoenen archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog ter beschikking van onderzoekers en nazislachtoffers en hun nabestaanden. De Belgische Federale Overheid heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het Algemeen Rijksarchief verwierf eind 2009 een digitale kopie van de archieven afkomstig van de International Tracing Service (ITS) in Bad Arolsen, Duitsland. Deze archieven zijn voortaan beschikbaar in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief. De stukken zijn onder meer te gebruiken voor historisch en genealogisch onderzoek.De archieven omvatten meer dan tachtig miljoen numerieke beelden. Het gaat om documenten rond de arbeids-, concentratie- en vernietigingskampen, de centrale namenlijst van de ITS, de registratiekaarten van ontheemde personen en documenten over dwangarbeid.

Na Duitsland is België het eerste Europese land waar deze bron beschikbaar komt voor het publiek.

Om toegang te krijgen tot de documenten moet een aanvraagformulier ingevuld worden. Het Algemeen Rijksarchief meldt dat de behandeling van een onderzoeksvraag gezien de omvang van de digitale kopie van de archiefbestanden wel de nodige tijd in beslag kan nemen.

×