In het Rijksmuseum zijn de komende maanden schilderijen, prenten en tekeningen te zien die een beeld geven van de spectaculaire stadsuitbreiding van Amsterdam in de zeventiende eeuw.
Het museum toont uit eigen collectie een aantal plattegronden waarop te zien is tot welke uitbreiding in 1662 werd besloten. Centraal in de tentoonstelling staan zes werken van kunstschilder Gerrit Berckheyde die vooral bekend werd met zijn realistische stadsgezichten.
Samengebracht in het Rijksmuseum zijn zes gezichten van Berckheyde op het rijkste stuk van de nieuwe stad, de zogenaamde Gouden Bocht van de Herengracht. Het gaat om vier schilderijen en tekeningen. De Noord-Nederlandse schilder Gerrit Berckheyde legde de Gouden Bocht drie keer vast vanaf de Leidsestraat en drie keer vanaf de Vijzelstraat.
Onder de tentoongestelde plattegronden van de Amsterdamse grachtengordel onder meer een plattegrond van Daniel Stalpaert uit 1662. Deze plattegrond bestaat uit zes losse vellen en geven een groot overzicht van de stadsuitbreiding.
Amsterdam groeide rond het eind van de zestiende spectaculair
vanwege een groeiende handel. De stad werd hierdoor verschillende keren uitgebreid. Noodzakelijk, want het inwoneraantal groeide spectaculair. In 1585 en een paar jaar later breidde de stad al uit, maar tussen 1610 en 1620 verdubbelde de stad alweer in omvang. In 1672 woonde er in Amsterdam ruim 200.000 mensen. Tien jaar eerder besloot de stad tot de laatste stadsuitbreiding die de komende maanden in het Rijksmuseum dus centraal staat. Tijdens deze uitbreiding werden onder meer drie bestaande grachten doorgetrokken waardoor de beroemde Amsterdamse grachtengordel ontstond.
De tentoonstelling De Amsterdamse grachtengordel. De uitbreiding van Amsterdam in de Gouden Eeuw loopt van 1 juni tot 6 september 2010.